Наполовина по-малко внесен ДДС от ресторантьори. Те твърдят, че изсветляват

Мярката 80/20 свила с 1/3 недекларирания труд в сектора

Снимка: Архив

Секторът на заведенията и ресторантите твърди, че е започнал плавна тенденция към излизане на светло по отношение на декларираните обороти и трудовите договори. В същото време финансовото министерство съобщи, че през юли и август тази година секторът е декларирал за внасяне около 16 млн. лв. ДДС при 37 млн. лв. за същия период на миналата година. Това се случва на фона на намален от 20% на 9% ДДС, както и сериозен спад в бизнеса заради пандемията от Covid-19.

"Секторът е тръгнал да изсветлява поради мерките, взети в кризата, но процесът не може да се случи за 1-2 месеца, трябва повече време", заяви пред Mediapool Ричард Алибегов, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

Преди време Националната агенция за приходите (НАП) изнесе данни от свои проверки, според които 80% от хранителните и увеселителните заведения избягват да плащат данъци. Затова финансовото министерство смята, че секторът е високорисков и е един от най-сивите в държавата.

В понеделник Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България разпространиха позиция по повод отговор на парламентарен въпрос към министъра на финансите Кирил Ананиев. По данни на МФ през юли и август 2020 г. сектор "Ресторантьорство" е декларирал ДДС за внасяне около 15.8 млн. лв., а за възстановяване – 3 млн. лв. През същите месеци на 2019 г. са декларирани 37.3 млн. лв. за внасяне и 2.4 млн. лв. за възстановяване. Това означава номинален спад на внесения данък на годишна база с над 50-60%.

От двете браншови организации твърдят, че има куп обективни причини за номиналния спад на постъпленията, но фирмите, които са останали на пазара, внасят повече в процентно съотношение спрямо миналата година, което значело, че секторът изсветлява.

"2019 година беше най-силната за туризма в последните 15 години, докато през юни, юли и август 2020 г. има спад на чуждестранните туристи с 90%", посочи Алибегов. По думите му оборотите в заведенията през юли и август тази година са спаднали с около 45% заради пандемията.

От браншовите организации напомнят, че след изтичането на извънредното положение, независимо от отварянето на заведенията, те работят на 50 на сто при редица ограничения и практически с намален капацитет заради отстоянието на маси, ограниченията в по-големи прояви и други, като се отбелязва, че страната ни продължава до края на ноември да е в извънредна епидемична обстановка.

Алибегов припомни, че по данни на социалното министерство от края на септември недекларираният труд в заведенията и хотелите е намалял с 1/3 благодарение на мярката 60/40, която за сектора вече е 80/20.

Браншовите асоциации напомнят още, че мярката дава възможност за подпомагане на фирмите само с декларирани като дължими данъци и осигуровки и напомнят, че плащането им предстои в следващите месеци.

Алибегов твърди още, че секторът вече плаща и по-високи осигуровки на работещите, след като минималният праг бе увеличен от 610 лв. на 800 лв. Единственото изключение са най-нископлатените позиции като миячи на чинии и камериерки, които все още се осигуряват върху 610 лв.

Освен това, предварителните данни, оповестени от организациите, показват около 1/3 фалирали търговски дружества в бранша.

"При наличието на всички тези факти намираме за логично номиналната стойност на платения ДДС за месеците юли и август на 2020 година да бъде по-ниска от тази за 2019 година. Когато се съберат всички гореизложени данни обаче става ясно, че останалите на пазара наши колеги са внесли повече, като процентно съотношение, в държавната хазна, в сравнение с миналата година", посочват от браншовите организации.

Оттам подчертават, че намаляването на ДДС за сектора на 9%, което се случи по личното разпореждане на премиера Бойко Борисов и въпреки негативното становище на финансовото министерство, е било спасителна мярка за оцеляването на бизнеса и за запазване на десетки хиляди работни места.

Затова, ресторантьорите продължават с исканията си, като настояват ставката на ДДС да падне и за доставката на храна за вкъщи. В момента тя остава със ставка 20%. "В момента близо 40% от заведенията правят доставки по домовете. Целта ни е този процент да се увеличи на 80%. Тъй като доставките се плащан онлайн, този сектор е 95% на светло", твърди Алибегов. Реално обаче много от доставките се плащат кеш на специализираните фирми за разнасяне на храна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?