В първия ден от забраната

Направени са 635 проверки и са съставени само шест акта за пушене на забранени места

Направени са 635 проверки и са съставени само шест акта за пушене на забранени места

През първия ден от въвеждането на  забраната за пушене са направени 635 проверки на закрити обществени места, както и на някои открити, съобщи в събота здравният министър Десислава Атанасова.  Проверявани са лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, детски градини и училища, заведения за хранене и развлечения, аптеки, басейни, фризьорски салони, магазини за битова химия, пощенски клонове, клонове на НАП, банки, общински администрации, библиотеки, пенсионерски клубове.

”Има съставени само шест акта за административни нарушения. Тоест, това говори, че след броя на проверките, които са 630, факт е, че явно българинът е дисциплиниран. Тоест, не си е позволил да наруши закона”, коментира Атанасова пред ”Фокус”.

Нарушенията, които са били открити, са тютюнопушене в двора на няколко училища, нарушения на забраната в заведения за хранене и развлечение, пушене в едно лечебно заведение за извънболнична помощ и в учителски кабинет в училище. Издадени са над 28 предписания на управители на заведения за хранене и развлечение като предимно те засягат все още стоящите указателни табели кое е зала за пушачи, както и наличие на пепелници. Данните са от проверките, направени през първия ден на забраната, във Видин, Шумен, Хасково, Пазарджик, Кюстендил и Ямбол.

”Това няма да е само кампанийна проверка в първото денонощие на 1 юни, защото имаме справка и от началото на 2012 година до края на месец май от столичната здравна инспекция, която е извършила подобни проверки по контрола на тютюнопушенето във връзка с действието на стария Закон за здравето”, посочи Атанасова.  

Тя съобщи, че за пет месеца са проверени 1 200 хранителни обекта, 7 500 нехранителни, 150 институции и 5 000 лечебни и здравни заведения като общата цифра е 14 046. Съставени са 185 наказателни постановления.

”Стойността, на която са тези наказателни постановления, е 21 960 лева, които влизат в бюджета на Министерството на здравеопазването, като тези проверки са осъществени по 370 сигнала на граждани, от които 159 се оказват основателни”, съобщи Атанасова.

”Важното е, че не само от влизането в сила на Закона за здравето от 1 юни с тоталната забрана, но и преди това са осъществявани проверки и гражданското общество сигнализира. Аз се надявам ,че така или иначе в помощ ще ни бъдат и медиите и гражданското общество, и в крайна сметка всички, за намаляване на риска на общественото здраве и всеки за собственото си здраве лично ще ограничи тютюнопушенето. Не само заради забраната, а заради осъзнатата отговорност към собственото си здраве”, коментира Атанасова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?