Направено с европари проучване обяви изсветляване на икономиката

Финансирано с европейски средства проучване за състоянието на сивата икономика отчете в четвъртък изсветляване на икономиката с 1.04 на сто и преструктуриране на скрития бизнес. Ден по-рано от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) излязоха противоположни данни за ръст на недекларираните доходи и данъци заради бедността и политическата нестабилност в страната.

Представеното от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Министерството на финансите проучване, базирано на национално представителни социологически анкети, отчита, че намаляват досегашните сиви практики за работа без договор и източване на ДДС, което също противоречи на данните на ЦИД, но се засилва тенденцията за сключване на фиктивни трудови договори, осигуряване на по-ниски от реално получаваните суми и укриване на доходи.

Според сегашното проучване икономиката на светло вече е 67.41 единици, което е с 1.04 единици повече спрямо данните от 2011 г. Това показва, че предприетите в периода от 30 юни 2012 до 20 юни 2013 г. мерки за борба със сивия бизнес дават своите резултати, макар и с бавен нарастващ тренд, което може да се обоснове с продължаващата икономическа криза, посочва изследването.

Все още е силно желанието да се надхитри закона, да се избегнат административните формалности, но тежки остават административното бреме, и дефицитите в предлагането на публични поръчки. В съчетание с относително ниския данъчен морал на населението, в крайна сметка се създават достатъчно силни нагласи за нарушаване на легитимните правила и прилагането на сиви икономически практики в националната икономика, посочват от АИКБ.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?