С мотива за по-стриктен контрол

Направления за преглед при лекар специалист ще се дават още по-трудно

Направления за преглед при лекар специалист ще се дават още по-трудно

Сдобиването с дефицитните направления за преглед при лекар специалист занапред може да се окаже още по-сложно заради нова методика на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за разпределяне на талоните. От касата обясняват въвеждането ѝ с желанието за по-стриктен контрол. С нея се орязва възможността, която сега семейните лекари имат, да надвишават лимитите си за всяко тримесечие с 10% като компенсират това превишение в следващия период.

 

Освен с тези 10% досега джипитата можеха да надвишават лимита си и с още 5% с разрешение на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) или общо с 15%. Сега тези опции се отменят и позволение за надвишаване на лимита ще трябва да се иска от районните каси на централизирано ниво – от НЗОК. Отново ще се допуска надвишаване на лимита за тримесечието с 15%. Докато се чака разрешение за надвишаване на лимита обаче пациентите вероятно ще бъдат връщани.

 

“Промяната е направена с цел средствата за направления и изследвания да се разпределят по

по-ефективен начин, съобразно нуждите на пациентите. НЗОК ще може да проследява своевременно реалното потребление и ще прави необходимите преразпределения по региони в по-кратки срокове. Когато има необходимост от допълнителни направления и от средства за изследвания, лекарите ще заявяват това чрез РЗОК в НЗОК, където след извършване на анализ ще бъдат направени съответните корекции“, коментираха от Здравната каса.

 

От институцията смятат, че така ще се преодолее досегашната тенденция в по-натоварените лекарски практики в големите градове направленията да свършват бързо, докато в тези в по-малките населени да остават неизползвани.

 

Според новата методика директорите на районните каси ще имат право да разпределят в случай на необходимост допълнително 15 на сто над лимита направления за ядрено-магнитен резонанс и ще имат задължението в следващото тримесечие да го компенсират.

 

Междувременно от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) съобщиха, че постъпват сигнали от цялата страна за това, че НЗОК отказва да приеме отчетите на лечебните заведения за извършената дейност за месец януари.

 

От районните каси обяснявали от своя страна, че чакат указания от касата. Ръководствата на болниците се опасяват, че забавянето при предаването на отчетите ще забави и плащането на касата към тях, което от своя страна ще затрудни лечебните заведения да се разплатят със своите доставчици. Болниците.

 

Освен това нито болниците, нито лечебните заведения за извънболнична помощ са получили лимитите си за първото тримесечие. Така повече от месец всички те работят в пълно неведение, кога ще им платят, колко ще им платят или дали изобщо ще им платят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?