Напредък, но и много нерешени въпроси на конференцията за климата в Париж

След 11 дни на преговори в Париж в сряда бе разпространен нов, по-кратък проект на глобално споразумение за климатичните промени, който показва, че между участниците в конференцията все още има различия по някои основни въпроси, предаде Ройтерс.

За новия проект, плод на тридневни денонощни преговори, съобщи френският външен министър Лоран Фабиюс, който председателства форума. Едни от най-трудните въпроси, които предстои да бъдат решени, е кой да плати цената за преминаването на света към нисковъглеродна енергетика и колко често държавите трябва да бъдат подтиквани да активизират усилията си, отбелязва Ройтерс.

Фабиюс призова участниците в конференцията за климата да насочат вниманието си именно към тези въпроси и да ускорят консултациите, за да може по-бързо да бъде постигнат компромис. Новият проектодокумент е сведен до 29 страници от варианта от 43 страници, който бе готов в събота. Три четвърти от спорните въпроси вече са съгласувани. каза Фабиюс.
"Постигнахме напредък, но още има много работа. Нищо не е окончателно договорено, подчерта той.

Новият проект не решава въпроса каква е дългосрочната цел на споразумението - дали тя е изобщо да се премахнат въглеродните емисии в икономиката, или само да бъдат намалени. Не се казва и дали правителствата ще се стремят да намалят повишаването на глобалните температури с 1,5 градуса над нивата от прединдустриална епоха, или със стойности по-близки до 2 градуса. Остава да се доуточнят около 100 формулировки в проектоспоразумението, отбелязва Асошиейтед прес.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви в реч на климатичната конференция, че САЩ ще удвоят приноса си в помощ на уязвимите страни, за да се приспособят към последиците от климатичните промени. Той призова света да предприеме действия за справяне с това явление, предаде Асошиейтед прес.

Кери призова участниците в преговорите в Бурже под егидата на ООН да постигнат споразумение по въпросите на климата до крайния срок - петък, и посочи, че САЩ ще увеличат от 430 на 860 милиона долара парите, които предоставят като субсидии за приспособяване към климатичните промени. Развиващите се страни искат повече пари по това направление, тъй като трябва да се справят с все повече екстремни климатични явления като урагани, силни дъждове и наводнения.

Парите ще са част от вече даденото обещание от богатите страни с общи усилия да наберат 100 милиарда долара до 2020 г. за финансиране в областта на климата.

Кери изтъкна все по-честите тежки атмосферни условия, като неотдавнашното наводнение в Ченай, Индия, и смога в китайската столица Пекин. Наред с другите явления това са "предупредителни знаци, които никой разумен човек не бива да отхвърля", каза той и добави, че срещата в Бурже може да се окаже най-добрата възможност да бъде променен курсът, по който върви планетата.

"Сегашната ситуация и момент изискват да не си тръгваме от Париж без амбициозно, всеобхватно и трайно глобално споразумение за климата", заяви още Кери.

В сряда конференцията бе съпътствана от поредните протестни акции. Сутринта активисти на "Грийнпийс" вкараха на мястото на конференцията двуметрова полярна мечка с механично задвижване и заявиха, че искат тя да представлява всички хора, които желаят силно споразумение за климата.

При друга акция на климатичната конференция се появиха активисти, преоблечени като герои от "Междузвездни войни", част от кампанията на организацията "Авааз" правителствата да се откажат от петрола, газа и въглищата в полза на възобновяемата енергия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят