Напредък по Брекзит все още е възможен, смята лидерът на ЕНП

Манфред Вебер разговаря с британския премиер в Лондон

Напредък по Брекзит все още е възможен, смята лидерът на ЕНП

Напредъкът в бавно вървящите преговори за Брекзит все още е възможен, въпреки липсата на ясни позиции на Великобритания по основни въпроси, поставяни от европейските лидери.

Това заяви председателят на Европейската народна партия (ЕНП) и съюзник на германския канцлер Ангела Меркел – Манфред Вебер, цитиран от ДПА.

"Моето впечатление е, че напредъкът в преговорите за Брекзит все още е възможен", коментира Вебер след среща в Лондон с британския премиер Тереза Мей.

Преди разговора си с нея Вебер каза, че ще призове Мей да даде разяснения по трите основни въпроса за излизането на Великобритания – правата на гражданите на ЕС, Северна Ирландия и сметката за напускането на съюза.

"Искаме както да сме приятели и за в бъдеще, така и да не забравяме за Брекзит", заяви лидерът на ЕНП, подчертавайки, че е нужна сигурност за гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, стабилност в мирния процес в Северна Ирландия, както и да бъде изяснен отвореният въпрос за сметките.

Преди ден Вебер прогнозира, че е малко вероятно лидерите от ЕС този месец да пристъпят към следващата фаза на преговорите за Брекзит, при положение че остават по-малко от две седмици до крайния срок за постигане на напредък. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?