Напредък в преговорите за израелското изтегляне от Газа и Витлеем

Постигнато е споразумение за "незабавно" изтегляне на израелската армия от северната част на ивицата Газа и от град Витлеем на Западния бряг на река Йордан, съобщиха високопоставени представители на палестинските служби за сигурност, предаде Ройтерс.

Палестинските служители съобщиха за "забележителен напредък" в преговорите с Израел снощи за изтегляне на израелските сили от ивицата Газа - ход, който цели да помогне за сключването на примирие и да даде тласък на новия мирен план.

Говорител на израелското министерство на отбраната опроверга горното съобщение. "Няма никакво решение за изтегляне", подчерта той.

Източниците уточниха, че палестинският министър на сигурността Мохамед Дахлан и израелският координатор в окупираните територии генерал-майор Амос Гилад са обсъдили снощи и палестинските искания за освобождаване на затворници и отмяна на израелската забрана за пътуване на палестински младежи. В срещата е участвал американският пратеник за Близкия изток Джон Улф и американският посланик в Израел Дан Къртзър.

Съгласно подкрепения от президента Буш мирен план, известен като пътна карта, Израел е длъжен да се оттегли на позициите, които е заемал преди избухването на боевете от септември 2000 г.

Съобщенията за постигната договореност дойдоха на фона на нови случаи на насилие в ивицата Газа рано в петък.

Трима въоръжени палестинци и един цивилен са били убити изминалата нощ при израелска операция в ивицата Газа за залавянето на Аднан ал Гул, който изработва бомби за атентатите на Хамас.

Според очевидци, цитирани от Ройтерс, Ал Гул не бил в дома си по време на операцията, в която три израелски хеликоптера и 15 танка обстрелвали района. Убити били братовчед и син на бомбаджията, също членове на Хамас, и един активист на Ислямски джихад. Четвъртият загинал е обитател на съседна жилищна сграда.

Израел иска от САЩ гаранции, че Палестинската автономна власт ще разоръжи екстремистките групировки, преди израелските войски да се изтеглят от окупираните територии в ивицата Газа, пише в днешния си брой израелският вестник Аарец.

Според всекидневника това искане ще бъде в центъра на дискусиите между израелските представители и съветника на президента на САЩ по националната сигурност Кондълиза Райс, която в края на тази седмица пристига в Израел.

Аарец съобщава също, че вчера израелският координатор за палестинските територии Амос Гилад и палестинският министър на сигурността Мохамед Дахлан са обсъдили предаването на палестинците на контролни пунктове по ивицата Газа, което трябва да стане в началото на идната седмица, предаде БТА.

Вчера палестинският лидер Ясер Арафат заяви, че "до няколко часа" три радикални ислямистки групировки ще обявят тримесечно спиране на огъня срещу Израел. По-късно говорители на трите групировки заявиха, че все още обмислят решението си и то ще бъде обявено "през следващите дни". Палестинският премиер Махмуд Абас се опитва да убеди въоръжените групировки да спрат нападенията срещу Израел, което е условие за изпълнението на мирния план за Близкия изток.

Окончателните цели на плана са да гарантира сигурност на Израел и създаване на държава за палестинците.

Споделяне

Още от Свят