Напредъка по "Турски поток" обсъдиха Петкова и шефът на "Газпром"

Напредъка по "Турски поток" обсъдиха Петкова и шефът на "Газпром"

Напредъка по строежа на газопровода "Турски поток" и по изграждането на лупинга на транзитния газопровод между България и Турция, който се разглежда като потенциална връзка за нови количества руски газ у нас за планирания хъб край Варна са обсъдили енергийният министър Теменужка Петкова и шефът на "Газпром" Алексей Милер.

Двамата са се срещнали във вторник в рамките на визитата на Петкова в Русия, която предишния ден се включи в откриването на международния ядрен форум "Атомекспо" в Сочи и обяви, че ще се работи с организатора му "Росатом" при рестарта на АЕЦ "Белене" и покани френската "Фраматом" да участва като инвеститор в ядрения проект.

Енергийният министър и шефът на държавния газов оператор "Булгартрансгаз“ Владимир Малинов са обсъдили с Милер възможността за разширяване на газовата инфраструктура на територията на България с цел гарантиране на енергийните доставки в региона, съобщиха от ведомството на Петкова.

Не се съобщава нищо по-конкретно и вероятно зад тази формулировка се крие нова порция разговори по привличането на "Газпром" като доставчик на суровина за бъдещия газоразпределителен център "Балкан", който в момента е в етап на предпроектно проучване за рентабилността, начините за захранване и финансиране, цена и евентуална акционерна структура на проекта.

Една от идеите на българското правителство е да захранва хъба от "Турски поток", чиято втора тръба се предвижда да доставя синьо гориво за Европа. Засега битката за тръбата е между Гърция и България, а "Газпром" още не е избрала маршрута ѝ след турска територия към Европа.  

Милер е представил етапите за реализация на "Турски поток", а Петкова го е информирала как върви строежът на транзитния газопровод между България и Турция в участъка Лозенец-Недялско. Изграждането на двадесеткилометровата газопроводна отсечка ще повиши сигурността и капацитетните възможности на съществуващата транзитна газопреносна мрежа в България, посочила министърката.

Двете страни се съгласили, че сътрудничеството в газовия отрасъл ще е сред основните теми и на следващото заседание на българо-руската работна група "Енергетика“, част от Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между  България и Русия.

Очаква се следващото заседание на комисията да се проведе в рамките на тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес