Напредва проектът на Израел, Йордания и палестинците за спасяването на Мъртво море

Напредва проектът на Израел, Йордания и палестинците за спасяването на Мъртво море

Израел, Йордания и Палестина напредват с проект за спасяване на Мъртво море, съобщи на правителствено заседание израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от ТАСС.

Преодоляхме пореден етап по пътя на осъществяването на проекта за изграждане на тръбопровода, свързващ Червено море и Мъртво море: САЩ, ЕС и Япония финансират съвместния проект на Израел, Йордания и Палестинската автономия , посочи Нетаняху.

По думите му проектът предвижда обезсоляване на вода за израелски и йордански населени места, което по план трябва да стане още през 2020 година, а солената вода от Червено море ще отива в Мъртво море.

Израел, Йордания и палестинците подписаха тристранен договор за строителството на "Канала на двете морета" между Червено и Мъртво море през декември 2013 година в централата на Световната банка във Вашингтон. Инфраструктурата на канала трябва да включва тръбопроводи с дължина няколкостотин километра, опреснителни съоръжения и ВЕЦ.

Равнището на Мъртво море всяка година се понижава с над един метър заради интензивната експлоатация на водите на река Йордан, която го захранва, но и поради наличието по бреговете ѝ на многобройни изпарителни басейни, използвани за извличане на минерали.

Мъртво море, чиито брегове са поделени между Йордания, Израел и Палестинската автономна власт, може да пресъхне окончателно до 2050 година.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?