Напрегнато спокойствие в Хонконг, след като протестите преминаха в насилие

Напрегнато спокойствие в Хонконг, след като протестите преминаха в насилие

Напрегнато спокойствие се възцари в Хонконг тази сутрин - броени часове след като полицията в китайския специален административен район използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотиците демонстранти, които щурмуваха и опустошиха сградата на регионалното законодателно събрание в знак на протест срещу законопроект за екстрадицията в континентален Китай, предаде Ройтерс.

Чадърите, шапките и бутилките с вода по улиците са сред малкото свидетелства за вълненията, обхванали части от Хонконг вчера. Необичайното насилие беляза годишнината от връщането на бившата британска колония на Китай през 1997 г.

Полицията разчисти улиците близо до финансовия център, за да може бизнесът да възобнови работа във вторник.

Главният администратор на Хонконг Кари Лам разкритикува вандалските прояви на демонстрантите, предаде ДПА.

Натъжена и гневна съм от проявите на насилие, каза Лам. Тя обеща нарушителите да бъдат наказани.

В същото време Кари Лам направи разграничение между мирните и прибягналите до насилие демонстранти и увери, че спорният законопроект за екстрадицията, който предизвика гигантски протести, няма да бъде поставен за разглеждане.

Демонстрантите в Хонконг "се стремят към демокрация", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес. Тръмп определи ситуацията в китайския специален административен район като много тъжна.

"Мисля, че повечето хора искат демокрация. За жалост някои правителства не искат демокрация", каза пред журналисти Тръмп, явно визирайки Китай.

По-рано Белият дом призова в комюнике и властите, и демонстрантите към сдържаност. Хонконг дължи своите успехи на "уважаването на правовата държава и основните свободи, сред които свободата на изразяване и правото на мирно събиране", отбеляза в същото време американското президентство.

Европейският съюз призова за избягване на насилието и за започване на диалог в Хонконг след щурмуването на парламента от демонстранти, предаде Франс прес.

"Действията на малка група хора не са показателни за преобладаващата част от демонстрантите, които бяха мирни", заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?