Напрежение Берлин-Виена около новия германски план за миграцията

Юнкер смята, че споразумението Меркел-Зеехофер не противоречи на европейското законодателство

Напрежение Берлин-Виена около новия германски план за миграцията

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята, че споразумението за регулиране на вторичната миграция на германско-австрийската граница, постигнато между канцлера Ангела Меркел и коалиционните ѝ партньори от баварския Християнсоциален съюз, не противоречи на европейското законодателство. Това той заяви във вторник в Страсбург и уточни, че все още не е подробно запознат със споразумението и е поискал то до бъде внимателно проучено от юридическата служба на ЕС.

В същото време австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС, заяви по време на съвместна пресконференция с Юнкер, че вече не става дума само за споразумение между две партии. Той призова правителството на Германия да изясни позицията си.

"Ако Германия приема мерки на национално равнище, то естествено води до това, че ние в Австрия и вероятно в други страни, сме длъжни да реагираме", коментира Курц.

Като шеф на европредседателството той призова за за "промяна в парадигмата" на миграционния дебат.

В речта си пред Европейския парламент Курц настоя за мащабно преосмисляне на мигрантската политика на ЕС. "По-засилен фокус върху охраната на външните граници е необходим като основа на Европа без вътрешни граници", каза той.

Пример за това е спорът вътре в Германия, добави Курц броени часове, след като германският канцлер Ангела Меркел даде съгласието си за депортирането на мигранти от германско-австрийската граница към държавите членки на ЕС, където са били регистрирани.

 

Юнкер коментира по време на пресконференцията с Курц, че необходимостта от защитата на външните граници трябва да бъде обсъждана, но уточни, че това не е нова тема.

 

"През 2008 г. защитата на външните граници беше предложена от Комисията на страните членки и тогава имаше такива, които се противопоставиха на идеята за европейски сили за гранична охрана и няколко немскоговорящи отказаха да позволят това", каза Юнкер, намеквайки за австрийците.

 

Шефът на ЕК допълни, че ако проблемът е бил разрешен тогава, "щяхме да си спестим" много от настоящите проблеми.

 

По-рано във вторник австрийското правителство обяви, че подготвя мерки за защита на южните граници на страната. Австрия разкритикува споразумението между Меркел и лидера на ХСС Хорст Зеехофер, изтъквайки, че Германия иска национални мерки да справяне с мигрантските потоци. Ако споразумението в този му вид стане позиция на германското правителство, ние сме длъжни да вземем мерки, за да предотвратим неблагоприятни последици за Австрия и нейния народ, се казва в изявлението на австрийското правителство.

По-късно във вторник бе съобщено, че вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер ще посети вдругиден съседна Австрия, за да обсъди новия германски план за миграцията.

За прилагане на миграционния план, който включва изграждане на транзитни центрове за бежанци по германско-австрийската граница, Берлин се нуждае от споразумение с Виена какво да се прави с кандидатите за убежище, които Германия не желае да приеме, предаде ДПА.

 

Предвижда се Зеехофер да се срещне с консервативния канцлер Себастиан Курц, с вицеканцлера Хайнц Кристиан-Щрахе и вътрешния министър Херберт Кикъл - и двамата от крайнодясната Австрийска партия на свободата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа