Напрежение след петорното убийство край Скопие, Албания и Косово зоват за спокойствие

Премиерът на Македония Никола Груевски и вътрешният министър Гордана Янкулоска

Спокойна, но напрегната - така приблизително може да се оцени обстановката в македонската столица след петорното убийство преди Великденските празници в околноситте на Скопие, след вълната на насилие по скопските улици и разгорещения говор на омразата по социалните  мрежи, пише македонският вестник "Утрински весник" в четвъртък.

Видимо бе присъствието на полицията вчера по улиците и пред държавните институции и училищата, а във въздуха кръжаха полицейски  хеликоптери. Все пак най-голямо внимание предизвика новината, че примиерът Никола Груевски присъства на среща на МВР, откъдето с нетърпение се очакваха нови информации за хода на разследването.

След многобройните послания за спокойствие от полититическите партии и неправителствените организации след петорното убийство  в село Смилковци с общо изявление излязоха и представителите на международната общност в страната, пише вестникът

Ръководителите на мисиите на ЕС, НАТО, ОССЕ и САЩ остро осъдиха убийствата и изпратиха дълбоки съболезнования на семействата на жертвите. Чуждестранните мисии призоваха всички граждани да останат спокойни, да се въздържат от спекулации и неоснователни твърдения и да проявят търпение във връзка с разследването.

"Утрински весник"  се опитал да научи нещо повече за т.нар. Армия  за освобождение на окупираните албански територии, която във вторник чрез някои интернет сайтове отправи заплаха и ултиматум към правителството на премиера Груевски. Косовски източници заявили за вестника, че най-вероятно става дума за някоя маргинална група, но не изключват възможността да става дума за нелегалната АНА (Албанска национална армия). Те припомнят, че подобни заплахи от този вид, които бяха изпратени до македонските власти, редовно се изпращат и до косовските власти, пише изданието.

Същевременно албанският премиер Сали Бериша остро осъди петорното убийство край Смилковци и поиска от македонските власти да открият извършителите и да ги изправят пред правосъдието.

"Поддържаме  контакти с македонските власти. Убийството на петимата рибари е престъпление, но е неприемлива и идеята за колективно обвинение. Извършителите трябва да бъдат открити и да бъдат изправени пред правосъдието. Тези инциденти не бива да бъдат причина за предизвикване на конфликти, заявил Бериша.

Според него мирът и стабилността в Македония са от жизнен национален интерес за албанците.

Косовският премиер Хашим Тачи също призова гражданите на Македония да проявяват мъдрост, зрялост и взаимна толерантност. Тачи поиска от македонските граждани да не се поддават на провокации на хора, които не желаят доброто на държавата, а целят дестабилизиране на Македония и целия регион.

Моето послание към всички граждани на Македония е за мир, стабилност, за сътрудничество и при никакви условия да не се позволява  политиката да бъде жертва на отделни лица, групи или структури, които искат дестабилизация на Македония и  целия регион. Правителството на Косово е за мир, разбирателство, за намаляване на етническото напрежение, заявил Тачи, цитиран от косовските медии.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?