Напрежение в Белия дом заради руската връзка на Майкъл Флин

Напрежение в Белия дом заради руската връзка на Майкъл Флин

Висши служители в Белия дом проучват контактите на президентския съветник Майкъл Флин с Русия, съобщи Ройтерс. В неделя се възобнови скандалът по повод съобщения, че генералът в оставка Флин е обсъждал възможната отмяна на санкциите срещу Москва с руския посланик Сергей Кисляк няколко седмици преди Доналд Тръмп да се закълне като президент.

Докато помощниците в Белия дом се надпреварват да уточнят версиите си за естеството на разговорите на Флин, нито Тръмп, нито съветниците му защитиха публично Флин и не заявиха недвусмислено, че президентът му има доверие. Старши съветникът на Тръмп по политическите въпроси Стивън Милер, който през почивните дни се срещна с медиите, не се възползва от нито една от няколкото възможности, за да защити Флин.

Известно е, че Майкъл Флин е говорил по телефона със Сергей Кисляк през декември. След това и Флин, и сегашният вицепрезидент Майк Пенс отричаха, че в хода на този разговор са обсъждани санкциите, наложени от Вашингтон на Москва след анексирането на Крим и руската намеса във въоръжения конфликт в Източна Украйна.

Девет бивши и настоящи членове на президентската администрация обаче твърдят пред "Вашингтон поуст", че в хода на разговорите между Флин и руския посланик е ставало дума за санкциите.

Представител на Флин коментира, че не може да каже дали този въпрос е бил обсъждан.

Американското законодателство не допуска частни лица да се намесват във въпросите на външната политика на страната.

Журналистите на няколко пъти питаха Стивън Милер за Флин, но той им каза, че не може да коментира "този деликатен въпрос".

В. "Уолстрийт джърнъл" пише, че Тръмп и ключовият му политически съветник Стив Банън засега възнамеряват да продължат да работят с Флин, но има вероятност той да си тръгне от Белия дом. Изданието отбелязва, че за момента мнението на Тръмп по въпроса е неясно, но в разговори с обкръжението си президентът е изразил недоволство от създалата се ситуация. Тръмп обаче вярвал във Флин и искал "да продължат да вървят нататък", допълва всекидневникът, като се позовава на информиран източник. През уикенда Банън се е срещнал с Флин на обяд. Политическият съветник на президента смята, че Флин трябва да остане, но президентският екип трябва да е готов и за напускането му.

Съветът за национална сигурност преживява дни на хаос и безпокойство, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". През трите седмици от встъпването в длъжност на Тръмп членовете на екипа стават сутрин, четат писанията на президент Тръмп в Туитър и се мъчат да напаснат политиката към тях. Повечето от съветниците остават в неведение какво казва Тръмп на чуждестранните лидери в телефонните си разговори. Някои членове на съвета са започнали да използват кодирани комуникации при разговори с колегите си, след като чули, че висши съветници на президент обмислят програма срещу "заплаха от вътрешни хора", в резултат на която мобилните телефони и имейли може да започнат да се следят за изтичане на информация, посочва вестникът.

Съветникът по националната сигурност Майкъл Флин се сниши, откакто разследващи започнаха да проверяват какво точно си е казал с руския посланик в САЩ за отмяната на наложените санкции в последните дни от управлението на президента Барак Обама и дали е подвел новия вицепрезидент Майк Пенс за проведените разговори.

Оставането на Флин на поста може да виси на косъм, подчертава всекидневникът.

Макар Тръмп да намекна пред репортери в петък, че не е запознат с въпросите около комуникацията на Флин с Русия, помощници на президент казаха през уикенда, че той следи внимателно каква е реакцията на разговорите на Флин. Американските разузнавателни агенции, подслушващи западни дипломати, разполагат със запис от разговор при най-малко едно телефонно обаждане, което може да определи бъдещето на Флин, допълва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Майкъл Флин бе верен привърженик на Тръмп в хода на предизборната кампания, но отношението към него и сред демократите, и сред републиканците, е скептично, заради връзките му с Русия. Миналата година той получи хонорар от кремълския пропаганден канал RT, за да присъства на галавечеря, на която седя на една маса с руския президент Владимир Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят