Напрежение в газоснабдяването заради спаднало налягане на доставките

Това не попада в графата "кризисни ситуации", но се следи заради застудяването, увериха от "Булгартрансгаз"

Напрежение в газоснабдяването заради спаднало налягане на доставките

От няколко дни е намаляло налягането на газовите доставки в страната, съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева пред започналата във вторник в София регионална енергийна конференция.

По-късно пред журналисти тя обясни, че измереното същия ден налягане в газовата ни мрежа е било 34 бара при положение, че трябва да е минимум 38 бара и в никакъв случай да не пада под 28 бара. Захариева не се ангажира с отговор дали това се дължи на намалени доставки от страна на "Газпром", но обясни, че ситуацията се следи ежедневно от сформирания още преди повече от месец кризисен щаб заради опасността от прекъсване на руския газ през зимата заради кризата в Украйна.

Вицепремиерът заяви, че ако продължи спадането на налягането, ще се ползва опцията за пускане на ТЕЦ "Варна", въпреки че не отговаря на екоизискванията, каквато възможност допусна и Брюксел наскоро, както и алтернативни доставки, каквито преди време министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов каза, че са договорени с Гърция в обем на 1 млрд. куб. м.

Намаляването на налягането на газовите доставки означава, че потреблението на природен газ се е повишило спрямо това, което може да се осигури, обясни пред Mediapool Кирил Темелков, изпълнителен директор на държавния газов оператор "Булгартрансгаз". Според него това е нормално предвид застудяването в последните няколко дни и започването на работата на топлофикациите. Той не се ангажира с конкретен отговор дали до България стига по-малко от внасяния от Русия газ като обясни, че налягането в системата е променлива величина и зависи както от консумацията вътре на пазара, така и от вноса.

"Случващото се не е нещо, което да попада в графата кризисна ситуация, и е нещо, което се следи, предприемат се мерки за стабилизирането на налягането, за балансиранете му се използва и газохранилището в Чирен", успокои Темелков.

Други експерти от газовия сектор също коментираха, че подобно напрежение в газоснабдяването е на практика резонно в първите дни на застудяването и увеличаването на газовото потребление след пуска на топлофикациите и надали става въпрос за намалени доставки от страна на "Газпром".

Връзката с газовата мрежа на Румъния и тази зима няма да може да се ползва като трасе за диверсификация на газовите доставки, заради проблеми с подводния сондаж за прокарване на тръбата по дъното на река Дунав между Русе и Гюргево, стана ясно от думите на Екатерина Захариева. Това лято изпълнителят на този участък от газовата връзка – румънският консорциум "Кала", обяви оттеглянето си от проекта и от "Булгартрансгаз" обявиха, че ще има избор на нов изпълнител.

Сега Захариева заяви, че такава процедура не е провеждана, но румънският консорциум бил дал уверения, че ще се справи с геоложките проблеми. По неофициална информация на Mediapool обаче за целта от "Кела" искали допълнителни 5 млн. евро, които не е ясно откъде ще се осигурят. В същото време проектът, който получи близо 9 млн. евро от Европейската програма за възстановяване и развитие трябва да бъде готов до края на 2015 г., ако не иска да загуби тези средства.

Пред форума Захариева заяви още, че България освен трите досегашни приоритети в енергийния сектор – за диверсификация, либерализация и ефективност, трябва да изведе още един – четвърти, който дори да е пред досегашните. "Осъзнах през месеците на поста, че едно от най-важните неща в енергетиката е доброто управление – на държавните дружества, на стратегическата визия, на дългосрочните политики. Именно липсата на такова е причината от няколко години да се говори, че системата е в колапс", каза вицепремиерът по икономическите въпроси.

По думите ѝ крачка в тази посока е преодоляването на липсата на капацитет и в Министерството на икономиката и енергетиката, и в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това щяло да стане с помощта на Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка, които вече обещали помощ на България за засилване на квалификацията на държавните енергийни експерти и изготвяне на препоръки за промяна на регулаторните режими и методиките за образуване на енергийните цени у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?