Напрежение в Хондурас след завръщането на сваления президент Селая

Властите в Хондурас наложиха полицейски час, след като сваленият президент Мануел Селая се завърна в страната, съобщиха осведомителните агенции във вторник.

Селая се завърна в Хондурас почти три месеца, след като бе свален от военните и изгонен от страната. Той успя да стигне до бразилското посолство в Тегусигалпа, където му бе дадено убежище.

Хиляди привърженици на Селая се събраха около бразилското посолство, а наблизо бяха разположени части от отрядите за борба с безредиците. Сваленият президент се появи на балкона на посолството, за да поздрави симпатизантите си.

Сваленият хондураски президент Мануел Селая и фактическото правителство на страната трябва да намерят начин да разговарят и да избегнат насилието в ситуацията, създала се след завръщането на Селая от изгнание, каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Властите в Хондурас протестираха пред Бразилия, че е приела Селая в дипломатическата си мисия и поискаха той да им бъде предаден. Във връчената протестна нота се казва, че е неприемлив фактът, че от сградата на посолството Селая публично призовава към въстание и политическа дестабилизация на Хондурас. Припомня се също, че сваленият президент се издирва от хондураското правосъдие.

Свалянето на Селая с военен преврат на 28 юни хвърли Хондурас в най-тежкия политически конфликт от десетилетия насам. Отстраняването на президента бе осъдено от САЩ, от Европейския съюз и повечето латиноамерикански страни.

Роберто Мичелети, бившият председател на парламента, който смени Селая като президент, иска Селая да бъде арестуван по обвинения в корупция и опити за промяна на конституцията. Зад Мичелети стоят военните, Върховният съд и парламента.

Пред Ройтерс Селая каза, че е пътувал 15 часа, използвайки различни пътища и различни видове транспорт, за да призове към диалог, изпълнявайки по този начин ролята си на избран президент на страната.

Споделяне

Още от Свят