След като активисти щурмуваха парламента

Напрежение в Киев около националистите от "Десен сектор"

Министър поиска забраната им, и.д. президентът допусна, че ги манипулира Москва

Олександър Музичко

Предизвикани от убийството на един от лидерите им радикални действия на украинските ултранационалисти от "Десен сектор" доведоха до нарастване на напрежението в Киев. След нови сблъсъци пред парламента представители на новите украински власти демонстративно се разграничиха от организацията, изиграла роля за свалянето на предишния режим на президента Виктор Янукович.

Вътрешният министър, чиято оставка националистите искат, предложи "Десен сектор" да бъде забранена. Изпълняващият длъжността президент пък намекна, че организацията може да е манипулирана от Москва.

Всичко започна с убийството по-рано тази седмица на един от лидерите на движението Олександър Музичко, загинал от полицейски куршум при опит да бъде арестуван. Според "Десен сектор" Музичко, известен като Сашко Белия, е бил преднамерено убит от полицията.

От украинското вътрешно министерство първоначално твърдяха, че Музичко е загинал при престрелка, като той пръв открил огън, опитвайки се да избяга. Убитият бил издирван за принадлежност към престъпна групировка. Трима други членове на групировката са били задържани при операцията по подозрение в бандитизъм. В петък обаче министерството промени версията си за случая, твърдейки, че той се е самоубил, след като полицаите го обградили.

От "Десен сектор" смятат, че става дума за политическо убийство и снощи протестира пред украинския парламент с искане за оставка на вътрешния министър Арсен Аваков. Около две хиляди привърженици на организацията разбиха прозорци и блокираха входовете на парламента в Киев с автомобилни гуми и скандираха "Предател!" и "Съд!" по адрес на Аваков.

В петък сутринта над 500 украинци отново се събраха пред сградата на парламента. Сред тях имаше както представители на "Десен сектор", искащи да настояват пред депутатите за оставка на вътрешния министър, така и хора от "самоотбраната на Майдана", решени да възпрепятстват евентуален опит за нов щурм на Радата.

От "Десен сектор" заплашиха с нов протест в петък вечер.

След събитията снощи на съвещание с представители на украинските силови структури вътрешният министър Арсен Аваков предложи да бъде забранена националистическата организация "Десен сектор". Това съобщи в петък руската агенция РИА Новости, като се позова на свой източник от партията "Баткившчина", излъчила и временния премиер на страната.

Според него инициативата на Аваков е била подкрепена от секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий, а лидерът на националистическата партия "Свобода" Олех Тяхнибок не заел ясна позиция.

Първоначално изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов нарече провокация вчерашния митинг на "Десен сектор" и подчерта, че Върховната рада е легитимен орган на властта и може да бъде сменена само чрез избори, а "силовият натиск (. . .) е път, водещ към катастрофа за страната".

По-късно, цитиран от Ройтерс, Турчинов намекна, че обръщането на радикалното движение "Десен сектор" срещу новата власт в Украйна може да е станало под влияние на Москва. Турчинов посочи, че след като руснаците не са успели да подпалят огъня на сепаратизма в украинските региони, сега опитват да дестабилизарт ситуацията в сърцето на Киев.

Ултранационалистическото движение изигра важна роля в протестите, които доведоха до свалянето на предишния президент Виктор Янукович през февруари, припомня Ройтерс.

Украинските власти изглежда са изнервени от продължаващото напрежение, отбелязва агенцията. Днес те съобщиха, че във връзка с притесненията от възможно руско нахлуване е направена поверка на изправността на бомбените убежища в Киев. Проверена е била годността на 526 обекта в столицата, а администрацията разработва нова система за ранно предупреждение за населението в случай на бомбена заплаха.

Руските части, струпани по границата с Украйна не дават признаци за нахлуване на територията на страната, отбелязва Ройтерс, но се очаква Москва да използва всяко възможно средство от икономическия си арсенал, за да накаже Украйна за свързването ѝ с Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят