Напрежение в Турция заради предполагаем заговор на военните

Напрежение в Турция заради предполагаем заговор на военните

Лидерите на Турция се срещнаха с началника на Генералния щаб ген. Илкер Башбуг във връзка с разкрития предполагаем план за военен преврат, който засили напрежението между военните и управляващата Партия на справедливостта и развитието.

След няколкочасови разговори от президентството обявиха, че турските проблеми трябва да се решават според конституцията.

Разговорите между премиера Реджеп Тайип Ердоган, президента Абдула Гюл и ген. Башбуг дойдоха, след като 20 офицери бяха обвинени в заговор и последвалото напрежение между правителството и военните. Продължават разпитите на бившите командири на военноморските и военновъздушните сили - Озден Орнек и Ибрахим Фартина, отбелязва ББС.

Военните отрекоха какъвто и да е опит за преврат и проведоха собствена среща за обсъждането на "сериозната ситуация".

Според премиер Ердоган срещата в четвъртък е преминала много добре.

Военните в Турция са свалили или предизвикали оставките на четири правителства от 1960 година насам. За последен път това стана през 1997 година. Ген. Башбуг твърди, че превратите са останали в миналото.

Сред арестуваните в понеделник са двама адмирали, които все още са на служба, трима оттеглили се адмирали и трима оттеглили се генерали. 12 от задържаните вече са освободени.

Десетки бивши военни са били задържани през последните години за планиране на преврат, а някои са били и осъдени.

Последните арестувани са за заговора с кодово име "Чук", който според властите е започнал още през 2003 година. Общо 40 души са били задържани в безпрецедентната операция срещу военните.

Информацията за евентуалния преврат се появи първо в либералния вестник Тараф. Изданието обяви, че е открило документи с планове да се взривят две джамии в Истанбул и да се провокира Гърция, като бъде свален турски самолет в Егейско море.

Армията обяви обаче, че сценарият е бил обсъждан, но само като част от упражнение по време на военен семинар.

Предполагаемият заговор е подобен и може би свързан с организацията "Ергенекон", заради която тече процес срещу военни, журналисти и учени.

Според анализатори предприемането на действия срещу военните би било немислимо само допреди няколко години.

Армията възприема себе си като пазител на светската турска държава, но нейната сила ерозира през последните години с приемането на реформи, насочени към подготовката за присъединяването към Европейския съюз.

Много турци тълкуват последния случай като последната сцена на продължаващата битка за власт между светските среди и управляващата партия Партия на справедливостта и развитието.

Според критици случаите "Ергенекон" и "Чук" са просто опити да се заглушат политическите и военни опоненти на правителството.

Корените на Партията на справедливостта и развитието са в политическия ислям и тя е обвинявана от някои националисти в тайни планове за превръщането на страната в ислямска държава. Правителството отхвърля тези обвинения, посочвайки че намерението му е да модернизира Турция и да я приближи до Европейския съюз.

"Промените понякога може да са болезнени. Опитваме се да направим демокрацията в Турция първа класа", заяви в сряда министърът на икономиката Али Бабакан.

Споделяне

Още от Балкани