Напрежение във ВМЗ "Сопот", Кирил Петков иска оставките на ръководството

Работниците обвиняват човек на "Мултигруп", че води завода към ликвидация

Напрежение във ВМЗ "Сопот", Кирил Петков иска оставките на ръководството

Работниците във "Вазовските машинострителни заводи" (ВМЗ) в Сопот настояват за смяна на ръководството му, изваждането на дружеството от шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК) и преминаването му на пряко подчинение на Министерството на икономиката, така както беше преди.

Ако това не се случи, заплашват с протести, съобщи синдикатът КТ "Подкрепа". По този повод министърът на икономиката Кирил Петков проведе среща с работниците в предприятието и ръководството му в Сопот. След срещата той поиска оставките на директорския борд.

"Дали ще протестираме следващата седмица, ще решим до утре", заяви лидерът на КТ "Подкрепа" в заводите Димитър Атанасов.

Кирил Петков: Бордът да подаде оставки

Министърът на икономиката каза, че иска оставките на четирима от петимата членове на съвета на директорите на ВМЗ Сопот, които са назначени в последните дни на правителството на Бойко Борисов в края на април. Аргументът му е, че ВМЗ не изпълнява свои договори, не разплаща сключени контракти, а реално загубите за няколко месеца са около 6 милиона лева.

"Ако бордът не си подаде доброволно оставките, мога да ги уволня. Нямам забележки към работата на изпълнителния директор Иван Гецов", каза Кирил Петков.

От своя страна Гецов увери, че пари за заплати има, както и работа.

Кирил Петков иска и оставката на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания (ДКК), под чиято шапка е ВМЗ Сопот. В началото на август той обяви плана си за преструктуриране на ДКК, който предвижда постепенното изваждане на фирми от активите му, сред които и ВМЗ Сопот, и преминаването на пряко подчинение на Министерството на икономиката.

Неговите действия обаче се бойкотират от ръководството на ДКК, което прави всичко възможно да остане на власт. Колкото и парадоксално да звучи в момента ДКК отказва информация на Кирил Петков, въпреки че той е икономически министър и принципал на дружеството. Ръководството на ДКК, назначено от ГЕРБ, никога не се е появявало публично, а доскоро компанията дори нямаше собствен сайт.

За това икономическият министър призова и директорът на ДКК да подаде оставка. Защото по думите му "не може да имаме проблеми с язовирите, във ВМЗ да има такива лоши резултати в последния момент и да казваме, че тази държавна комапния си върши работата".

"Ако не си подадат оставките, моята идея поне там, където имам директен контрол - в ДКК да уволня изпълнителния директор, ако той сам не иска да си тръгне", каза Кирил Петков. По думите му в момента борда на ВМЗ Сопот му казва, че той се подчинява само на решениета на ДКК, а токова за тяхната смяна няма.

По тази причина Кирил Петков изрази надежда новият член на директорския брод на ДКК Анастас Гогов да бъде избран за изпълнителен директор и той да води политиката на държавата, за да може да се смени и ръководството на ВМЗ Сопот в случай, че то не си подаде оставките.

Кирил Петков смята, че държавата може да бъде много добър стопанин, ако обаче се гледа интереса и се знае какво се прави.

"И като сме сигурни, че няма течове, няма кражби, корупция и хората, които стоят зад интереса на държавата, съм сигурен, че предприятия като ВМЗ могат да бъдат много успешни, дори и под собстевността на държавата", каза министърът на икономиката.

Хора от "Мултигруп" водят ВМЗ към фалит

Синдикатът "Подкрепа" във ВМЗ Сопот иска незабавно отстраняване на председателя на Съвета на директорите Иван Карабатаков. Според синдикатите новият председател води предприятието към ликвидиране, предаде karlovopress.com.

"По негово нареждане бяха спрени доставки на основни материали, което от своя страна създава реална опасност завода да загуби и малкото договори за изпълнение, които има. Това би довело предприятието до положението от 2012/2013-та година, когато то бе поставено в положение на фалит и несъстоятелност", се казва в писмото на "Подкрепа".

Малко преди да падне от власт третото правителство на Бойко Борисов увеличи директорския борд от 3-ма на 5-ма членове и проведе конкурс, според изискванията на приетия от депутатите на ГЕРБ в 44-тото Народно събрание Закон за публичните предприятия.

Така за председател на съвета на директорите на ВМЗ Сопот беше избран Иван Карабатаков. В разцвета на групировката "Мултигруп", той е ръководил нейни туристически фирми. Бил е в ръководството на "Ем Джи Елит Холдинг" АД, "МП Хотелс енд Ризортс", "Гранд-хотел Велико Търново", показват публичните регистри. Ръководил е и някогашният хотел "Интернационал". През 2006 г. попада в класацията на Топ 100 на бизнесмените у нас на вестник "Пари", който вече не съществува. Карабатаков заема 74-то място с богатство от 6 млн. лв.

По повод назначението му лидерът на АБВ Румен Петков в края на април заяви: "Какво очаква Министерският съвет с това назначение? Да ликвидира ВМЗ и да го превърне в туристически обект?! Изненадан съм, че пловдивските депутати мълчат, както и ръководството на община Сопот."

Останалите новоизбрани членове на директорския борд на ВМЗ Сжоп от от ГЕРБ са туроператорът Кристина Стоянова, която е собственик и управител на "Енигма Травел", синдикът Тихомир Иванов, който има опит с ликвидирането на фирми, и адвокатът Георги Вълчанов.

И четиримата нови членове до този момент не са се представяли пред обществото. Нещо повече дори на сайта на дружеството няма техни снимки за разлика от тези на изпълнителния директор Иван Гецов. Той е петият член на директорския брод. Иван Гецов зае поста изпълнителен директор по времето на министъра на икономиката Емил Караниколов и към неговата работа Кирил Петков няма забележки.

Финансите на ВМЗ - енигма

Няма публична информация за финансовото състояние на ВМЗ Сопот с днешна дата. Последният публикуван финансов отчет е с данни към септември 2020 г. Въпреки че държавните компании имат задължение да публикуват финансовите си отчети на всяко тримесечие на сайта на Агенцията за публичните предприятия и контрол това не се случва. Не е ясно по чия вина не се публикуват отчететите. Факт е обаче, че преди това те редовно се публикуваха на сайта на министерството на финансите, но ГЕРБ реши да промени и тази практика. Тази агенция е на пряко подчинение на премиера, в случая Стефан Янев.

Данните към септември 2020 показват, че ВМЗ Сопот има работа и финансовите му резултати са относително добри. Оръжейното предприятие отчита печалба от 18 млн. лв., което е ръст спрямо същия период година по-рано с над 3.2 млн. лв.

Приходите от дейността му възлизат на над 170 млн. лв., което е понижение с около 6.5 млн. лв. спрямо година по-рано и се дължи основно на по-ниските цени и намаляло търсене. Разходите възлизат на 156 млн. лв. и са оптимизирани.

ВМЗ Сопот обаче има големи задължения за над 167.5 млн. лв., от които 21.3 млн. лв. са дългосрочни, а останалите краткосрочни, показва още публикуваният финансов отчет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?