Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Напрежението ескалира: Полицията отцепи МС в полунощ заради антиправителствения протест

Радев: Няма сила, която да ни спрe; Борисов: Днес трябваше да сме заедно

122 коментара
Сн. Mediapool

Сградата на Министерския съвет е под солиден – двоен, а на места и троен, полицейски кордон, малко преди полунощ в петък, след като хиляди се събраха на два протеста в центъра на София. Единият бе срещу олигархичния модел и в защита на държавния глава Румен Радев и събра пред Президентството граждани с разнородни политически убеждения. Отсреща - пред Министерския съвет, беше контрапротестът, организиран от ГЕРБ. И президентът Радев, и премиерът Бойко Борисов излязоха сред своите привърженици, за да говорят с тях.

Стигна се до сблъсъци между демонстранти, както и между граждани и полиция, когато някои от присъстващите се опитаха да скъсат кордона и да щурмуват сградата на Министерския съвет. Към зданието полетяха бутилки и яйца, но полицаите овладяха положението. Има и задържани. Централните столични булеварди бяха блокирани.

След това на мястото на останалия антиправителствен протест пристигнаха още сили на реда и демонстрантите бяха избутани по-далеч от сградата на правителството. Около 23.30 часа хората започнаха да намаляват и анпрежението да спада, но на Ларгото още има хора, скандиращи "Мафияа" и "Оставка" както за правителството, така и за главния прокурор Иван Гешев


Сн. БГНЕС

Първоначално двата протеста се събраха на метри един от друг - пред Президентството и пред Министерския съвет. Между двете демонстрации имаше двоен полицейски кордон, който разделя тротоарите от двете страни на бул. "Цар Освободител".

След 20 часа и двата протеста се отправиха към Народното събрание и Орлов мост. Първо към Орлов мост тръгнаха хората от протеста в подкрепа на Радев. Това стана след опити да бъде пробит полицейския кордон, докато в същото време пред Министерския съвет говореше премиерът Бойко Борисов. Част от демонстрантите срещу правителството се опитаха да блокират изтеглянето на автобусите, с които в столицата дойдоха привържениците на ГЕРБ. Те бяха спрени при храма "Александър Невски". След 21 часа автобусите вече се бяха изтеглили.

А протестиращите се разпръснаха по централните булеварди. След разходката до Орлов мост те тръгнаха обратно към Министерския съвет, където се събраха отново на демонстрация срещу правителството около 22 часа. Група недоволни остана пред сградата на БНТ. По пътя към Министерския съвет група демонстранти обградиха автобус на ул. "Раковски", в който пътуваха привърженици на ГЕРБ. Срещу превозното средство бяха хвърляни предмети. Има задържани.

Сн. Mediapool

От ГЕРБ по-късно пуснаха декларация, в която се казва, че "ултраси и платени провокатори нападнаха автобусите, с които трябваше да се приберат участниците" в митинга в подкрепа на правителството. "Върху автобусите беше извършен истински погром. Стъклата им бяха изпочупени с камъни. Към момента няма пострадали членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ, но това се дължи единствено на щастлива случайност. От ПП ГЕРБ остро осъждаме подобни действия", пише в декларацията.


Сн. БГНЕС

"След тази вечер става ясно, че този, който нарича легитимно избраното правителство "мутри", си служи с мутренски способи за дестабилизация на страната при това в исторически момент за държавата – приемането на България в чакалнята на еврозоната", написаха от ГЕРБ. От там поискаха президентът Радев и другите политически лица и организатори на протестите срещу управляващите да поемат политическата отговорност "за тези вандалски действия". "Президентът Румен Радев е длъжен да излезе и да призове всички платени провокатори да се приберат от улицата. Ако не го направи, ще считаме, че той е основният подбудител за тези умишлени действия. Той беше този, който излезе и вдигна юмрук срещу народа", пише в декларацията.

Радев: Няма сила, която да ни спре

"Протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре", каза преди това Радев, който направи почти половинчасова обиколка сред демонстрантите. Те го приветстваха, поздравяваха го за смелостта, здрависваха се с него и го насърчаваха да продължава битката си с "мафията" в управлението.

"Трябва ясно да заявим нашите принципи. Няма да повторим грешките от 2013 година и да се делим на леви и десни, сини и червени, русофили и русофоби, американофили и американофоби, няма да се делим на българи и турци. Не сме тук, защото сме еднакви, а за да защитим свободата си. За да бъдем себе си, първо трябва да бъдем свободни", каза Радев.

Сн. БГНЕС

"Тук сме, за да кажем "не" на политическите репресии, не на прокурорския рекет, не на произвола, който погазва принципа за невинност. Тук сме да кажем "не“ на страха, на който се опира мафията, завладяла държавата. Да защитим българската природа и бъдещето на родината, която е наш дом, в който искат да се върнат милиони българи, прокудени от отчаяние. България е за всички тях, не е бащиния на автократа, нито собственост на олигарсите. Тя е за всички нас", добави той.

"Тук сме, за да поискаме честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се самовъзпроизвежда! Всички вие – свободните граждани, с вашето присъствие, показвате, че Европа не може да гледа на България с широко затворени очи!", каза още държавнитя глава.

"В следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще внушава, че вие сте платени, ще организира бутафорни провокации и контрапротести, но нека знае едно – платените протести са там, където са автобусите. Моля ви за едно важно нещо: не бъдете агресивни към нашите братя и сестри, които са от другия край на площада – те са там от принуда и страх – нека им помогнем да се освободят от страха и принудата, - убеден съм, че ще го направят скоро!", заяви президентът.

Сн. Mediapool

По думите му "мафията ще ни плаши със статистиката от пандемията, но най-страшната пандемия е на корупцията и автокрацията". Той призова всички да спазват мерките заради себе си, но и да пазят близките си. "В заключение искам да кажа нещо важно. Днес на площада се решава бъдещето на България – не във фейсбук, не на масата, а именно тук! С вашето присъствие днес гласуваме за бъдещето на България! На площада днес всички ние в следващите дни ще напишем историята, от която няма да се срамуваме. Всички заедно! Мутри – вън!" , каза Радев.

Борисов: На този ден трябва да сме заедно

След това започна контрапротестът на ГЕРБ. Борисов реши да говори пред привържениците си след 20 часа. Преди това той даде третия си за деня брифинг, на който обяви влизането на България в т. нар. чакалня на Еврозоната. Присъединяването към ERM II беше и основната тема на изказването му пред симпатизантите на ГЕРБ. Според него на този "добър ден за България" трябвало и управляващи, и опозиция да са заедно.


Сн. БГНЕС

"Там сме, където са белите държави. от днес вече няма да фалират банки. Истината е, че не трябва да ни разделя нищо. Това е най-гадното, което се случва в момента. Цяла Европа ни се радва", заяви той.

"На този ден трябва да сме заедно с президента Радев за успехите на България, а не да ни разделя полиция. Хората в Европа няма да разберат защо в такъв хубав ден за България има два митинга. Нека утре всички да се хващаме на работа, а не всяка вечер да сме тук. Благодаря ви , че сте тук, за да покажем, че и ние можем, когато искаме, да затваряме града. Но това ще доведе ли до по-голям брутен вътрешен продукт. Те викат "Оставка", вие викайте "Единство!". Не сме заедно и затова не съм щастлив. Днес трябваше да бъдем тук и управляващи, и опозиция, но така са избрали. Да си доведат футболните агитки. Само обединени България може да върви напред", продължи Борисов.


Депутатите на ГЕРБ: Не сме мутри

Преди Борисов да излезе да говори пред привържениците си, те бяха нахъсвани от депутатите от парламентарната група на ГЕРБ.

"Някой превърна президентството във фирма за лобизъм", заяви пред събралите се симпатизанти и поддръжници на ГЕРБ председателят на парламента Цвета Караянчева, която уточни, че е на протеста като гражданин. "Бъдете разумни, някой иска да ни отклони от Европа, от борбата с организираната престъпност", заяви тя и увери, че премиерът води държавата по европейския ѝ път.

"Щяхме да ви спрем да дойдете тук, ако г-н Радев не беше нарекъл над един милион български граждани "мутри", добави депутатът Тома Биков.

"Аз не съм мутра, моето семейство не са мутри", отвърна Караянчева.

"В името на България трябва да се обединим, но не трябва да отстъпваме пред тези, които искат да разделят нацията, да върнат страната там, където беше - най-бедната държава в Европа", продължи той. По думите му в момента се формирал Отечествен фронт срещу ГЕРБ, но този път няма да им се получи.

Ние никога, никого не сме мразили, ние работим за България, ние не сме мутри, ние, всички - градовете, селата - всички служим само на България, няма разузнавателна информация, която да предаваме на други служби, заяви и депутатът Маноил Манев. "Ние не водим войни, ние сме тук, за да покажем, че има повече от един милион, които подкрепят премиера и неговото правителство. България е само една, за всички нас", каза още той.

ГЕРБ: "Елате на светлата страна"

"Елате на светлата страна, елате при нас, защото това е европейският път на България", включи се и Даниела Дариткова. "Няма да подадем оставка под натиска на тези, които просто са зажаднели за власт", декларира тя.

Организацията за контрапротест идва, след като преди ден хиляди хора и представители на партии от целия политически спектър се събраха на протест след безпрецедентната прокурорска акция в президентството, при която в четвъртък бяха арестувани двама съветници на държавния глава. Това стана само ден след като президентът Румен Радев потвърди, че гардовете от сблъсъците със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, са служители на НСО.

Радев освен това настоя прокуратурата да провери парка "Росенец", където се намира т.нар. морски сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и да бъде свалена държавната охрана на Доган и бизнесмена и депутат Делян Пеевски.

Протестиращите отново поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев, който вече заяви, че не вижда причина да подава оставка.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че традиционният събор на Бузлуджа се мести на жълтите павета, където социалистите ще протестират срещу правителството. Все още не е ясно точно кога ще се проведе митингът на БСП.

Контрапротестите

"Не сме в състояние да удържим хората си, на които българският президент каза, че са мутри и ги изгони вън. Тези хора заслужават уважението на българския държавен глава и той трябва да поднесе своите извинения, защото ги обиди. Нашите избиратели. Аз не отговарям за вашите, но нашите избиратели са 1 млн. души и тези хора са част от България", каза по-рано през деня депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация от парламентарната трибуна.

Преди ден президентът обаче не нарече избирателите на ГЕРБ мутри. "От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и политически репресии. Българската мафия е безпардонна, защото твърде дълго я търпяхме. Днес гневът се излива на площада. Не на страха! Ще си върнем България. Мутри вън!", каза снощи Радев на протестиращите срещу правителството и прокуратурата.

Биков призова "да положим всички заедно усилия довечера да не се стигне до ексцесии и провокации". Причината за думите му е, че за петък пред президентството е насрочен и вторият протест срещу прокуратура и правителство.

Собственикът на ПИК Недялко Недялков, който през есента на 2019 година организираше протести в защита на Иван Гешев, сега обяви, че ще подкрепи правителството.

"Ще изляза заедно с много мои колеги и съмишленици пред Министерския съвет в защита на правителството, в зашита на европейския път на България", написа той в статус, който по-късно изтри. 

Разследващият сайт "Бивол" пък публикува скрийншотове от чат, който е кръстен "КЛУБОВЕ ГЕРБ". От него се вижда, че човек с име "Мая ГЕРБ" дава инструкции за това как симпатизанти на партията ще се събират и ще бъдат извозвани с автобуси, за да се включат в контрапротест:

Бузлуджа на жълтите павета

От парламентарната трибуна и лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че тази година на социалистите е било забранено да проведат традиционния си събор на Бузлуджа. "Добре, ще го направим на жълтите павета в София пред Министерски съвет. Ще го направим като национален митинг и нека всички желаещи промяната, без оглед на партийните си интереси, се обединим. Не става дума за партийните, или лични рейтинги, а за България, уважаеми българи", каза тя.

От парламентарната трибуна Нинова обяви, че "хиляди наши членове и симпатизанти, коалиционни партньори, хора, които нямат общо с БСП" заявяват, че са готови да протестират в цялата страна срещу правителството.

"Искам да го заявя тук, открито, от името на БСП, за да няма спекулации, за да няма приказки за преврат и да не си позволявате да преследвате хора в страната", добави тя.

"Уважаеми депутати, мислете. Математическият сбор от 121 тук, вътре, или енергията на хиляди навън. Скъпото лично депутатство за още няколко месеца, или години бъдеще за България и просперитет на народа ни. И тъй като вчера отбелязахме годишнина – 170 години от рождението на Иван Вазов, ще приключа с неговите думи. Каквото и да правите, "не се гаси туй, що не гасне", каза лидерът на БСП.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

122 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. lz2gkk
  #122
  Отговор на коментар #113

  Абсолютно си прав, ограбиха всичко в държавата, ама нея я оставиха и Костов успя да я възстанови. А тия ни откраднаха и държавата.

 2. trezwomislesht
  #121

  Медияпул, оправете си сайта. Първо е със скорост на охлюв, второ човек не може да гласува - даже в тема, в която влизам за първи път, ми дава че вече е гласувано. Превключването след коментар или влизането в тема се влачи минути. Това поради наблюдаващите сайта специалисти ли е? Да не би да сте сключили договор с НСБОП?

 3. trezwomislesht
  #120

  Борисов, каквото си търсеше си го намери. Отдавна си го търсеше. С вечното противопоставяне с Радев, с прокарването на съмнителни и лобистки закони в НС, въпреки президентското вето. С постепенното отнемане на всички негови правомощия и служби. С превръщането на личността на Радев в единственият ти реален политически опонент. Да, ти превърна президентската институция от обединяваща нацията в единствената реална опозиция срещу управлението ти. Не се сърди, че хиляди излязоха в негова подкрепа независимо

 4. [email protected]
  #119
  Отговор на коментар #116

  Ами президента ти на какво се вози,на магарешка каруца или направо язди магарето?Именно той е като мутра!

 5. Коментарът е изтрит в 18:09 на 13 август 2020 от автора.
  #118
 6. "аз не съм мутра ..." заявила Караянчева. Ами шефът й заяви какво е тя.

 7. Чорбаджи
  #116
  Отговор на коментар #114

  И НСО са отвлякли Караянчева и всички други герб велможи с охраните дето влизат с тях дори в тоалетната. Като италиански мафиоти черни джипове, лимузини затъмнени, пищови бронежилетки лампи винаги навсякъде. Продължавай да се надприказваш за това ти плащат черното бяло да направиш!

 8. дреалист
  #115
  Отговор на коментар #113

  "не му вярвам!" Нямаш избор.Иначе казано - ти искаш ли поне да опиташ да свалиш мафията, сега, когато можеш? Или ще бездекйстваш и философстваш, че щяла да дойде друга мафия?

 9. [email protected]
  #114
  Отговор на коментар #112

  Значи и Рундьо е мутра,той е шефа на НСО с автоматите и биячите!

 10. Коментарът е изтрит в 20:38 на 9 юни 2021 от автора.
  #113

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.