Напрежението между Кремъл и олигарсите нараства

Най-богатият човек в Русия - Михаил Ходорковски, който е председател на Управителния съвет на Юкос, твърди, че се изостря напрежението в отношенията с Кремъл и се опасява от нови полицейски акции срещу неговата компания, предаде днес Ройтерс.

"Напрежението нараства. Според нас може да има нови арести и обиски", каза пред журналисти вчера късно вечерта Ходорковски, след като московски съд отказа да пусне под гаранция Платон Лебедев - ключов делови партньор, срещу когото са отправени тежки обвинения за злоупотреба.

Освен ареста на Лебедев, през последния месец срещу Юкос бяха предприети и други наказателни акции - обиск на архивите в централния офис, разпореждане на пълна данъчна проверка и т.н. Някои наблюдатели коментираха, че натискът срещу Юкос е продиктуван от Кремъл, където са недоволни от това, че Ходорковски подкрепя опозиционни партии преди изборите за парламент в края на тази година.

През 2000 г. Путин се споразумя с руския бизнес - елит - т.нар. олигарси, да не се намесват в политиката.

Оспорваният милиардар Борис Березовски определи днес аферата Юкос като "пълзящ държавен преврат" на президента Владимир Путин и процес, който според него заплашва да предизвика "гражданска война", съобщи Франс прес, цитирайки коментар на Березовски във в. Комерсант.

Някогашният олигарх, който живее в изгнание в Лондон, за да избегне руското правосъдие, предупреждава за последиците от този процес, който по думите му може да се сравни с трагедията, станала в началото на миналия век или с Октомврийската революция.

На първа страница на вестника, който е под негов контрол, Березовски признава, че приватизационните сделки от 90-те години са били "несправедливи", посочвайки, че те не са предизвикали гражданска война, защото "срещу нищожни бакшиши чиновниците са прехвърляли на частни лица държавни имоти, а следователно които не са били собственост на никого".

"Новото преразпределение на богатствата обаче, започнато от президента Путин, става в обстановка, която напомня не толкова на края на 20-ти век, а на неговото начало и последиците ще бъдат същите, пише Березовски.

Ситуацията около петролната компания Юкос е лоша за имиджа на страната и има отрицателно въздействия върху настроението на инвеститорите, съобщи днес руският премиер Михаил Касянов през агенция Интерфакс, цитиран от БТА.

Наскоро той успокои, че резултатите от приватизацията няма да бъдат преразглеждани.

Политико-икономическата криза около компанията Юкос започна на 2 юли т.г. с арестуването на Платон Лебедев, втория акционер на група, за да стигне до завеждането на седем съдебни следствия, свързани с втората по големина петролна група в страната.

Руските финансови пазари реагираха силно на нападките, които засягат една от перлите на петролната промишленост на страната, стопявайки близо 25 милиарда долара от капитализацията от началото на аферата, отбелязва АФП.

Спадът на акциите на Юкос на международните пазари "не е свързано с ареста" на Лебедев. Каквито и следствени действия да се водят, подозрението за извършване на икономически престъпления не трябва да бъде основание за задържане под стража", подчерта Касянов.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?