Напрежението между Вашингтон и Техеран расте

Тръмп трябва да гарантира петролните доставки и да попречи на Иран да се доближи до атомна бомба

Напрежението между Вашингтон и Техеран расте

Напрежението между Иран и Вашингтон не отслабва. В съответствие със заплахите на иранския президент Хасан Рохани Техеран ще започне да отслабва поетите ангажименти по контрола на ядрената си програма, освен ако страните, подписали договора през 2015 г., не дадат "положителни сигнали" за прилагането му, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон ще се изтегли от споразумението, пише френският вестник "Монд".

Говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом определи това решение като "ядрено изнудване", отбелязва британският в. "Гардиън".

Говорителка на Държавния департамент на САЩ призова иранския режим "да не се снабдява с ядрено оръжие и да изпълнява ангажиментите си към международната общност".

В същото време САЩ обявиха, че изпращат още 1000 военни в Близкия изток "поради враждебното поведение на иранските сили и съюзени с тях групи" - решение, което повишава още повече напрежението между двете страни, след като миналата седмица Вашингтон обвини Техеран, че стои зад нападението срещу два търговски танкера в Оманския залив.

Иран изпробва решимостта на САЩ

С новата си заплаха Иран изпробва решимостта на САЩ и техните съюзници, гласи заглавие на статия във в. "Ню Йорк таймс".

Вчерашното изявление на Иран, че ще надхвърли ограниченията, поставени с договора от 2015 г., е началото на нова и опасна фаза от конфронтацията между Техеран и Запада, коментира американският вестник, цитиран от БТА.

След една година на сдържаност, по време на която Иран спазваше ограниченията на договора, от който САЩ се оттеглиха публично, все повече се засилва усещането, че това, което започна като опит да бъде убеден Иран да седне на масата за преговори, може вместо това да тласне двете страни към конфликт. Лидерите и на двете държави настояват, че не желаят такъв.

Ако иранците изпълнят заплахата си да надхвърлят ограниченията за производство на ядрено гориво, следващия месец те може да разполагат с достатъчно, за да произведат една бомба за по-малко от година (но създаването на бомба, която може да бъде поставена в бойна глава, би отнело значително по-дълъг срок).

Ще застанат ли европейските страни на страната на Вашингтон?

Въпросът, който сега стои пред лидерите, е дали останалите държави, подписали ядреното споразумение през 2015 г., особено големите европейски сили, ще застанат на страната на Вашингтон.

Ако те решат да помогнат на Иран да издържи на наложените от САЩ тежки икономически санкции, нарушаването на споразумението може да бъде избегнато.

Това обаче изглежда слабо вероятно.

Въпреки това европейците обвиняват Тръмп, че е подтикнал Техеран да наруши едно споразумение, което те смятат за работещо. А Иран от своя страна залага, че въпреки позициите на американските "ястреби", този път Вашингтон няма да намери много съюзници, готови за ескалация на конфронтацията - нито в Персийския залив, нито чрез удари по ирански ядрени обекти.

Това е голяма игра на демонстрация на смелост и сплашване на другата страна, като погрешната преценка на която и да било страна може лесно да доведе до конфликт, предупреждава "Ню Йорк таймс".

В резултат Тръмп е изправен пред две предизвикателства, свързани с Иран: да гарантира безопасността на петролните доставки в Персийския залив и да попречи на Иран да се доближи до потенциала за създаване на атомна бомба, който доведе до кризата пред едно десетилетие. Нито една от тези задачи няма да бъде лесна. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?