Напрежението между Великобритания и Испания за Гибралтар нараства

Напрежението между Великобритания и Испания за Гибралтар нараства

Напрежението между Великобритания и Испания в спора за Гибралтар продължава да ескалира, след като и двете страни заплашиха, че може да отнесат въпроса до международното правосъдие, предаде Ройтерс в понеделник.

Говорител на британския премиер Дейвид Камерън заяви, че премиерът смята засилването на контрола от страна на Испания по границата с Гибралтар за "политически мотивиран и напълно непропорционален" акт  и обмисля какви правни действия е възможно да предприеме, предаде Ройтерс.

Франс прес цитира говорител на испанското правителство, според когото Мадрид също разглежда възможностите за сезиране на ООН или Международния съд на ООН в Хага. "Някои въпроси могат да бъдат отнесени пред Международния съд като например този за Гибралтарския провлак, който е испанска собственост, никога не е бил отстъпван чрез договора от Утрехт и е бил окупиран постепенно от британците", заяви испанският говорител.

Мадрид обяви още, че няма да отмени контрола по границата си с Гибралтар, тъй като той съответства на задълженията на Испания в рамките на Шенгенското пространство за свободно движение в ЕС, допълва Франс прес. Великобритания не е част от Шенгенската зона.

Поводът за сегашната ескалация на напрежението между Лондон и Мадрид стана решението на властите в Гибралтар да издигнат изкуствен бетонен риф в териториалните си води с обяснението, че той ще служи за убежище на някои морски видове. Испания, която смята, че всъщност става дума да преграда срещу испанските рибарски кораби, отвърна със затягане на контрола по границата си с Гибралтар и заплаши с още ограничителни мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?