Напрежението на протеста може да се обърне срещу кукловодите

Снимка: БГНЕС

"Не бива да се допуска българи да се бият с българи, само и само да се обслужи нечий политически интерес".

Така криминалният психолог Тодор Тодоров коментира пред БНР ескалацията на напрежение при блокадата на румънското посолство преди няколко дни. Според него има риск напрежението в София да стане още по-голямо с настъпването на септември и края на летните отпуски.

"Ако се стигне до по-голяма ескалация, това ще се обърне спрямо всички, които в момента са изкушени от това да бъдат кукловоди", заяви Тодоров.

В понеделник вечер майка, возеща двете си деца, се опита да премине с газ през блокадата край румънското посолство. Колата ѝ бе спряна и потрошена от протестиращите. Полицията се намеси едва в края на сблъсъка. Оправданието бе, че протестът е незаконен и затова няма охрана. Два дни по-късно бе обявено, че заради сблъсъка е обвинени двама души от протеста, като единият е арестуван за 72 часа.

"Аз съм родител също. Някак не мога да си представя, че децата ще ги натоваря в колата и, така да се каже, ще се бухна в епицентъра на събитията, още повече като е ясно, че така или иначе, нервите на всички са опънати", заяви Тодоров.

Според него нещата, които се случват в момента, имат своето рационално обяснение, а недоволството има връзка и с наложената преди месеци карантина, както и с икономическите последици от нея.

"Когато дълго време държиш голяма група хора в страх, уж облечено под това, че те е грижа за тях, те не го усещат по този начин, защото гладът е по-силен от страха… Като цяло неизвестността е един от най-силно стряскащите фактори в човешкия живот. Неслучайно ние, хората, предпочитаме познатото зло пред непознатото неизвестно. От 13 март ние влязохме в една ситуация на тотална неизвестност, която и към момента продължава, постоянно има подхвърляния, че ще има нови извънредни положения, че хора ще умират и т.н. Това напрежение, което се трупа вече с месеци, като добавим и последващата икономическа криза – много хора си загубиха работата или пък им предстои да я загубят - някой трябва да е "виновен" за това. Казвам го метафорично, но ако ти се случват поредица от негативни неща, за които ти нищо не си направил, за да ти се случат, ти почваш да търсиш причините", заяви Тодоров.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?