Напрежението около Иран е знак, че има пукнатини в един изпитан от времето съюз

Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей

Поне засега отминаха спокойните дни, когато здравите военни и политически връзки между Великобритания и САЩ означаваха, че Вашингтон може да разчита на непоколебим партньор, когато се изправя пред външен враг.

След Втората световна война, като се премине през общите действия в Косово, Афганистан и двете войни в Ирак, американските лидери можеха да разчитат на Великобритания да взима участие в интервенции и въздушни удари и да помага в убеждаването на някои предпазливи европейски съюзници да предоставят политическа и логистична подкрепа.

Правителството на Тръмп очакваше същата подкрепа за това, което нарича растяща заплаха от Иран, но надеждите му бяха попарени не от анонимни гласове, а от публични коментари от високопоставени британски представители.

В необичайно рязка изява на Великобритания, генерал-майор Крис Гика опроверга американското твърдение за растяща заплаха от подкрепяните от Иран сили в Ирак и Сирия. Британският външен министър Джереми Хънт предупреди също, че острата риторика може да доведе до "случайна" война между САЩ и Иран.

Тези забележки приближиха Великобритания до позицията на други европейски страни, които искат да наблегнат на дипломацията, а не на ескалацията. Европа иска да спаси ядрената сделка за възпиране на Иран, а не да увеличи напрежението.

Тази публична демонстрация на липса на единство става в момент, когато президентът Доналд Тръмп се готви да пътува до Великобритания и Франция идния месец за отбелязването на 75-годишнината от Десанта в Нормандия, често представян като отличен пример за важността на трансатлантическото сътрудничество.

Петер Байер, координатор на германското правителство за трансатлантическите отношения, каза вчера пред АП, че Германия работи в тясно сътрудничество с европейските си съюзници "за да успокои ситуацията в Персийския залив", преди да е излязла от контрол.

"Нашата цел остава да запазим ядрената сделка с Иран в сила", каза той, имайки предвид договорката, която световните сили постигнаха с Иран през 2015 г. за ограничаване на ядреното му въоръжаване. Тръмп се отказа от сделката и с това разочарова Великобритания, Франция и Германия, чийто лидери смятат, че тя предлага най-добрия начин за предотвратяване на разпространението на ядрено оръжие в нестабилния Близък изток.

Байер каза, че германският външен министър се е срещнал неофициално в Брюксел с американския държавен секретар в понеделник и е "подчертал много ясно, че по никакъв начин не искаме военна ескалация".

В интервю за вестник, публикувано днес, германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че Германия, Франция и Великобритания възприемат "различен подход" от този на САЩ към Иран и добави, че в този случай трите страни "имат общи интереси" с Русия и Китай.

Способността на Великобритания самостоятелно да влияе на Тръмп изглежда особено отслабена в момента, заради бъркотията в правителството поради блокирания план за Брекзит, а премиерът Тереза Мей каза, че ще подаде оставка веднага щом разводът с Европейския съюз влезе в сила.

Някои европейски дипломати казват в частни разговори, че Помпейо е бил неубедителен, когато се е срещнал поотделно с няколко европейски външни министри и че това, което американските представители се надяват да постигнат чрез максимален натиск срещу Иран, не среща достатъчно разбиране във време, когато икономиката на Техеран вече страда под тежестта на санкциите.

Срещите с Помпейо изглежда бяха уговорени в последния момент, вместо да бъдат грижливо подготвени дипломатически прояви.

Германският външен министър Хайко Маас каза пред депутати, че оказването на силен натиск върху Иран засилва риска от непреднамерена ескалация.

"Това, което се случи през последните дни - саботажите срещу кораби и тръбопроводи, са знак, че тази опасност (от ескалация) е действителна и реална", каза той.

Засега ЕС отказва да бъде въвлечен в словесната война. Според ядреното споразумение, което е подкрепено с резолюция на Съвета за сигурност, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) докладва на всеки няколко месеца дали Иран изпълнява условията на сделката, известна като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД).

Очаква се нов доклад в края на този месец и европейците чакат да видят какви ще са заключенията му, вместо да подкрепят американската позиция.

Междувременно европейците се опитват да запазят отворени пътищата за доставки към Иран. Те въведоха сложна система от бартерен тип, за да избегнат директни финансови трансакции с Техеран, и да заобиколят възможни американски санкции.

Планът, въведен съвместно от Великобритания, Франция и Германия, все още не е влязъл в действие, но самият факт, че трите влиятелни държави са обединили усилията си, за да намерят начин да обезсилят американските санкции, е още един знак, че съюзите, които помогнаха за възстановяването на Западна Европа след Втората световна война, са подложени на изпитание както никога досега.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят