Напрежението около "Златен век" отново ескалира

Институциите продължават да си прехвърлят топката за разрешението му за строеж

Сн. БГНЕС, архив

Прехвърлянето на топката между институциите по казуса с разрешението за строеж на високата сграда "Златен век" продължава и е на път да възобнови гражданските протести срещу нея. Поводът е заповедта за спирането на строежа на 34-етажната сграда, издадена от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в понеделник, 15 април.

В нея като основание не се посочва изтеклото разрешение за строеж на обекта, както искаха гражданите от инициативния комитет "Лозенец" и както обещаха и институциите след среща с тях. Според недоволните това е начинът проектът на строителната компания "Артекс" да бъде преработен и да достигне височина от максимум 26 метра (около 10 етажа).

В заповедта си от 15 април обаче от строителния контрол препратиха въпроса с валидността на разрешението за строеж на главния архитект на София Здравко Здравков. В документа е записано, че изграждането на "Златен век" се спира, докато той се произнесе по казуса.

Няма такава процедура

Здравков коментира във вторник пред Mediapool, че до момента не е получил искане от ДНСК за такова становище и че не вижда правно основание да го издава.

Допълни, че миналата седмица му била изискана информация за това дали инвеститорът на сградата ("Артекс") е внасял документи за презаверяване на строителното разрешително, дали е постановяван отказ, както и за това кои служители са работили по преписките.

"Становище за валидността на разрешението за строеж не ми е искано, а и как аз да се произнасям по административен акт, който аз издавам", коментира Здравков. Той добави, че това е работа на строителния контрол и че в Закона за устройство на територията липсва процедура, по която главният архитект да дава становище за валидността на разрешенията за строеж. Здравков допълни, че с юристите на Направлението "Архитектура и градоустройство" ще прегледат заповедта на ДНСК за спирането на "Златен век", за да си изяснят въпроса. "Ако ДНСК ме задължава да дам такова становище, ще го направя", каза още той.

Гражданите - учудени

"Вчера с учудване разбрахме, че общото становище на всички компетентни по казуса институции липсва в заповедта на ДНСК, която не констатира изтеклото строително разрешение на "Златен век", обявиха в позиция до медиите и от инициативния комитет "Лозенец".

В нея се припомня, че строежът на небостъргача е спрян основно заради констатирани в края на март отклонения от инвестиционния проект. А замразяването по такива причини е временно - до отстраняване на нарушенията. След това сградата може да бъде довършена.

Според инициативния комитет липсата на изрично становище на ДНСК по казуса с разрешението за строеж и искането на такова от главния архитект е "прехвърляне на топката между институциите".

От организацията смятат, че "това по никакъв начин не отразява нито реалната правова ситуация на сградата, която според нас се строи незаконно, нито отразява постигнатия консенсус между отговорните институции – Столична община, Направление "Архитектура и градоустройство", МРРБ и ДНСК".

От писмото става ясно, че още преди седмица се е знаело, че ходът на ДНСК да прехвърли отговорността за разрешението за строеж на Здравков едва ли ще даде очаквания от недоволните граждани резултат. "Още на срещата ни в Министерски съвет, арх. Здравков обясни, че няма правно основание той да декларира или констатира факти относно изтичането на строителното разрешение, когато няма внесена от инвеститора преписка", пише в позицията.

От инициативния комитет искат ДНСК да издаде втори констативен акт за "Златен век" с "основен мотив строителство без валидно разрешение за строеж и така да се възстанови законността".

"Тъй като не виждаме решителните действия, които законът налага, а обществото очаква, ние подновяваме действията си за борба срещу липсата на адекватна реакция от страна на ДНСК, ще внесем последващи сигнали до институциите и оставаме в готовност за протестни действия", завършва позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес