Напрежението по индийско-пакистанската граница предизвика евакуация в Кашмир

Напрежението по индийско-пакистанската граница предизвика евакуация в Кашмир

Пакистанските власти започнаха днес евакуация на гранични села в оспорвания Кашмир, а индийските власти затвориха училища в региона в обстановка на сериозно напрежение между двете съседни ядрени държави, предаде ДПА в четвъртък.

Няколкостотин семейства бяха преместени в по-сигурни райони след интензивния взаимен обстрел с използване на артилерия между пакистански и индийски войски през изминалата нощ, каза Мущак Минхас, министър на информацията на пакистанската част на Кашмир. "В целия регион е обявена висша степен на тревога . . . Опасяваме се, че още райони ще трябва да бъдат евакуирани, ако не започне деескалация", каза Минхас.

Спряно бе движението и по железопътна линия между Пакистан и Индия и десетки индийци останаха блокирани в източния град Лахор.

В индийската част на Кашмир всички училища в петкилометрова зона покрай разделителната линия бяха затворени като "предпазна мярка". В района Пунч властите казаха, че обстрелът между страните е продължил с прекъсвания до тази сутрин и се изграждат 1200 убежища за семействата, живеещи по границата. "Разговаряме с местните жители дали искат да се преместят. Ще решаваме за евакуация по-късно", каза заместник-управителят на района Рахул Йадав.

Изтребители на пакистанските и индийските военновъздушни сили вчера за втори път нарушиха въздушното пространство на другата страна, което породи страхове от по-нататъшна ескалация на напрежението между двете съседни страни.

Пакистанските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили два индийски изтребителя и са заловили един пилот - подполковник Абхинандан Вартаман.

Давайки първи признаци за деескалация, пакистанският премиер Имран Хан заяви днес, че
Пакистан ще освободи утре пленения индийския пилот като жест в името на мира.

Във вторник индийски изтребители навлязоха в пакистанското въздушно пространство и предприеха въздушен удар, както увери индийската страна, срещу тренировъчен лагер на терористи. Делхи твърди, че са били убити 350 екстремисти, а според Исламабад ударът е бил неуспешен и не е взел жертви.

Мишена на индийския въздушен удар са били бойци на базираната в Пакистан екстремистка групировка "Джаиш е Мохамед", която пое отговорност за самоубийствения атентат, отнел живота на 40 индийски паравоенни в индийската част на Кашмир на 14 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?