Напрежението се покачва три дни преди изборите в Канада

Джъстин Трюдо

Три дни преди парламентарните избори в Канада, изходът от които не е ясен, канадският премиер Джъстин Трюдо, заплашен от възхода на по-малките партии, и консервативният му съперник Андрю Шиър приключват една напрегната кампания, отправяйки все повече призиви за стратегическо гласуване, с надеждата да избегнат призрака на правителство на малцинството, каквото предсказват всички проучвания, предава Франс прес.

През последната седмица от кампанията преди федералните избори на 21 октомври, на които ще бъде определен наследникът на сегашния министър-председател, кандидатите наблегнаха на послания към избирателите, в които ги призовават да гласуват "полезно".

"Много е възможно на 22 октомври да се събудим с правителство (консервативно - бел. АФП), което има за приоритет да премахне единствения истински план за борба с климатичните промени, който Канада някога е имала. Това правителство ще върне строгите мерки за икономии като програма за икономически растеж", предупреди вчера Джъстин Трюдо.

Сегашният премиер обвини консервативните си съперници, че "водят една от най-мръсните кампании" в историята на страната, като разпространяват дезинформация, особено в интернет. Преди няколко дни той беше принуден да носи бронежилетка на един от митингите от кампанията си, след като бяха отправени заплахи по негов адрес.

Либералната партия на Джъстин Трюдо и Консервативната партия на Андрю Шиър са рамо до рамо в проучванията на общественото мнение, като всяка от тях получава подкрепа от малко над 30 процента.

Лявата Нова демократическа партия (НДП), която е трета в надпреварата, е увеличила значително подкрепата си според социологическите проучвания (18 на сто), благодарение най-вече на представянето в дебатите на своя лидер Джагмийт Сингх. Той заплашва да отнеме леви избиратели от Трюдо.

При сегашната конфигурация нито една от двете големи партии, които се редуват на власт от 1867 г., няма да може да получи мнозинство в 338-членния федерален парламент. Победителят ще трябва да сформира правителство на малцинството.

"Изборът на тези избори е много ясен: коалиция Трюдо-НДП, която ще работи съгласувано за повишаване на данъка върху въглеродните емисии. . . или правителство на консервативно мнозинство, което ще премахне данъка върху въглеродните емисии", заяви вчера Андрю Шиър.

"Това, което искаме от канадците, е силен консервативен мандат с мнозинство", добави той.

Коалиционни съюзи

Вчера лидерът на консерваторите заяви, че правителството трябва да бъде сформирано от партията, която спечели най-много места на изборите.

"От гледна точка на конституцията, правилото не е такова. Не гласуваме за премиер, а за конкретен депутат", обясни пред АФП Юго Сир, политолог в Квебекския университет в Монреал, подчертавайки "опасенията от невъзможност да бъде сформирана коалиция", които изпитват консерваторите, в случай че бъдат избрани, но не получат мнозинство в парламента.

Едно от основните политически бойни полета е Квебек, където сепаратистката партия "Квебекски блок" предизвика изненада със зашеметяващия си възход в социологическите проучвания. Формацията вече е наравно с либералите, делейки първото място по подкрепа сред имащите намерение да гласуват във френскоезичната провинция, която избира 78 от местата в парламента.

Лидерът на тази партия, която издига кандидати само в Квебек, Ив-Франсоа Бланше, не затръшва вратата пред съюз с едната или другата партия по някои теми. Той обаче изключи всякаква възможност за коалиция с партия, която би искала да премахне данъка върху въглеродните емисии, правейки евентуална коалиция малко вероятна, ако консерваторите имат възможност да дойдат на власт.

Лидерът на НДП изключи всякаква възможност за коалиране с консерваторите.

От своя страна, сегашният премиер е изправен пред протестите на част от избирателите, които го доведоха до властта през 2015 г., най-вече заради извършената от федералното правителство национализация на петролопровода Транс Маунтин, която някои смятат за противоречаща на позициите в защита на околната среда, декларирани от Трюдо.

По тези точки премиерът ще трябва да направи компромис, ако се стигне до правителство на малцинството, с Новите демократи и Зелената партия. Те имат сравнително сходни социални приоритети, но програмите за опазване на околната среда и на двете партии са далеч по-амбициозни от тези на Трюдо.

Либералите ще трябва да спечелят и благоразположението на Квебекския блок, който иска закон за светския характер на държавата, който е популярен в Квебек, но противоречи на мултикултурализма, възхваляван от центриста Трюдо.

В сряда бившият президент на САЩ Барак Обама призова канадците да дадат нов мандат на своя премиер Джъстин Трюдо.

Предвид значителния брой на тези, които не са решили как ще гласуват, експертите призовават за предпазливост. Социологическите проучвания показват само изборни тенденции, които може да бъдат опровергани от присъдата на урните.

Предварителното гласуване отбеляза голям ръст в сравнение с 2015 г., като около 4,7 милиона избиратели дадоха своя вот предварително от петък до понеделник.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?