Напрежението сред републиканците расте заради подхода към Русия

Законодатели ще обсъждат избора на Доналд Тръмп за държавен секретар и ще продължат разследването за хакерските атаки

Напрежението сред републиканците расте заради подхода към Русия

Напрежението в Републиканската партия по въпроса за подхода към Русия става все по-видимо с наближаващата процедура по изслушване и утвърждаване в Сената на номинирания от избрания президент Доналд Тръмп държавен секретар на САЩ .

Водещи представители на партията настояват да се продължи с разследването на твърденията за руски кибератаки в хода на президентските избори през 2016 г., съобщава "Уолстрийт джърнал".

В основата на разногласията е базовият въпрос: до каква степен Русия на Владимир Путин представлява заплаха за САЩ?

Най-сериозни вътрешнопартийни опоненти на Тръмп и на бъдещия му съветник по националната сигурност ген. Майкъл Флин са сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Греъм. Те смятат, че Путин е сериозна заплаха за Съединените щати, тъй като подкопава демократичните им ценности, нарушава правилата на международния ред и се противопоставя на американското влияние по целия свят. Маккейн насрочи изслушвания в четвъртък за кибератаките срещу САЩ и настоява за по-строги санкции спрямо Русия.

Другият лагер, чийто най-отявлен представител е пенсионираният ген. Флин, вижда Русия като необходим съюзник в глобалния конфликт с ислямския екстремизъм и потенциален партньор в по-широк план. Тази група се доближава до известна степен до вижданията на някои републиканци, които твърдят, че с Русия могат да се постигат сделки, когато това е в полза на САЩ, и не смятат че промотирането на демокрацията и човешките права трябва да са сред приоритетите на американската външна политика.

Демократите като цяло подкрепят фракцията на Маккейн и критикуват Тръмп за прекалената му близост с Путин. Избраният президент от своя страна настойчиво омаловажава руските хакерски атаки и обещава да разкрие повече информация по темата във вторник или сряда.

Междувременно сенаторите се готвят за изслушването на бившия изпълнителен директор на петролната корпорация "Ексон Мобил" Рекс Тилърсън, който бе номиниран от Тръмп за държавен секретар. Тилърсън, който години наред е правил бизнес в Русия, е в добри отношения с Путин.

Сенаторът републиканец Марко Рубио коментира миналия месец в Туитър, че това да си приятел на Путин не е качеството, за което той се е надявал за един държавен секретар.

Ветеранът от ЦРУ Ейвън Макмълин, който е сътрудник на републиканците в Сената и неуспешно се пробва в президентската надпревара като независим кандидат, заяви, че САЩ могат да победят "Ислямска държава" и без Русия и че не бива да възнаграждават антагонизма на Кремъл.

"Ако ние ще се подреждаме до Русия без да искаме от нея да прекрати активните си атаки срещу либералната демокрация на Запад, това е неприемливо", коментира той в интервю.

До момента не е ясно какви са цялостните виждания на Тилърсън по отношение на Русия. Той е давал висока оценка за Путин и се е изказвал против американските санкции, наложени на Русия заради конфликта в Украйна, но е правил това главно в качеството си на застъпник на бизнес начинанията на "Ексон".

Бившият министър на отбраната Робърт Гейтс, чиято консултантска компания съветва "Ексон Мобил" и който предложи на Тръмп кандидатурата на Тилърсън, коментира миналия месец, че би било грешка да се мисли, че Тилърсън и Путин са "най-добри приятели".

Независимо от противоречията обаче, нито един от сенаторите от лагера на Маккейн не е заявявал, че ще гласува против кандидатурата на Тилърсън за държавен секретар.

Сенатор Джеф Флейк посочи неотдавна в изявление, че фактът, че кандидатурата на Тилърсън е подкрепена от Робърт Гейтс и бившите държавни секретари Джеймс Бейкър и Кондолиза Райс, има значителна тежест.

Изборната победа на Тръмп даде шанс на маргинализирани досега американски политици, които са привърженици на по-близки отношения с Кремъл в конфликт с "ястреби" като Маккейн.

Ген. Флин, например, настояваше за затопляне на отношенията с Русия през декември 2015 г., когато направи спонсорирано от Кремъл посещение в Москва по случай годишнината на руския държавен телевизионен канал RT.

Тогава Флин заяви в Москва, че времената на битка между комунистическия Изток и капиталистическия Запад за това как да работи международната система, са отминали.

Той призова САЩ и Русия да работят съвместно срещу ислямския екстремизъм. Трябва да започнем да разбираме, че това вече не е свят, разделен по оста Изток-Запад, а по-скоро по оста Север -Юг, обяви тогава Флин.

През декември 2015 г. той каза още, че обща цел номер едно на САЩ и Русия е "да се елиминира тази канцерогенна идея вътре в ислямската религия".

Два месеца по-късно Джон Маккейн защити точно обратната гледна точка по време на конференция по сигурността в Мюнхен. Той предупреди, че редът, основан по правилата на Запада между САЩ и европейските им съюзници, е атакуван както от групировки като "Ислямска държава", така и от ревизионистки сили като Русия. Маккейн обвини Путин, че изостря бежанската криза в Сирия, използвайки я като оръжие за разделение на трансатлантическия съюз и подкопаване на европейския проект.

Консервативният коментатор Пат Бюканън, който беше похвалил Путин за това, че защитава консервативни ценности, одобри номинацията на Тилърсън като начин, по който Тръмп да започне да разбива влиянието на сенатори като Маккейн върху политиката на партията към Русия.

"В началото на неговото президентство, ако не и преди това, Тръмп ще трябва да наложи външната си политика на собствената си партия и дори на собственото си правителство", написа Бюканън в консервативния сайт Townhall миналия месец.

"Или неговото президентство ще бъде укротено като това на Линдън Джонсън".

Споделяне

Още от Свят