Напрежението в Северна Ирландия расте: убит е полицай

Напрежението в Северна Ирландия расте: убит е полицай

Полицай беше застрелян в Северна Ирландия само два дни след убийството на двама британски войници от членове на екстремистката групировка, съобщиха световните агенции във вторник.

От силите за сигурност поясниха, че 48-годишния Стивън Керъл е бил прострелян отблизо в главата, докато седял в патрулния си автомобил в понеделник вечерта в град Крейгаван, графство Арма.

Полицаят проверявал сигнал за съмнителни действия в училище. Според източници от вътрешното министерство сигналът бил фалшив и целта му била да примами полицията към мястото на засадата.

Отговорност за убийството пое малка екстремистка групировка, отцепила се от Ирландската републиканска армия (ИРА). Групировката се нарича "ИРА - приемственост" и е разпространила съобщение до журналисти в Белфаст. По-късно полицията съобщи, че е арестувала 18-годишен младеж във връзка с убийството.

"ИРА - приемственост" настоява Северна Ирландия да се присъедини към Ирландия и е войнствено настроена срещу протестантите лоялисти, които подкрепят британското управление.

Нападението бе извършено в населен предимно с католици район два дни, след като членове на групировката "ИРА – истински" убиха двама британски войници във военната база в Антрим. Ранени бяха още двама войници и двама цивилни.

Британският премиер Гордън Браун осъди убийствата и заяви, че няма да се допусне връщането на ''старите дни“ в Северна Ирландия.

''Тези убийци се опитват да разрушат политическия процес, който работи за хората в Северна Ирландия'', заяви Браун.

Екстремисти, недоволни от мирния процес в Северна Ирландия и от правителството, в което влизат и католици, и протестанти, засилиха през последните месеци атаките си срещу британските сили за сигурност в северната част на острова.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?