Напрежението в Триполи нараства, външно министерство съветва да не се пътува там

Извънредно положение е въведено в либийската столица Триполи, а подразделения на армията са получили заповед да заемат позиции в града след кръвопролитните битки между силите на реда и въоръжената милиция "Мисратски орли", която отказва да изтегли бойците си.

Обстановката в Триполи рязко се изостри в петък, когато бивши революционери от Мисрата стреляха по мирни демонстранти. Бригадата от Мисрата атакува военна база, разграби армейските складове и предизвика нови сблъсъци.

През последното денонощие при сблъсъци в столичния квартал Гаргур загинаха 45 души, а 460 бяха ранени. В понеделник в Триполи започна обявената снощи от властите тридневна обща стачка, чиято цел също е да сложи край на насилието, съобщи телевизия Ал Джазира.

Либийският премиер Али Зейдан настоя всички въоръжени милиции да напуснат Триполи. Той прикани бившите революционери да не изпращат въоръжени формирования в града.

Жителите на Триполи редовно протестират срещу присъствието на въоръжени групировки от други градове. Тези милиции помогнаха за освобождаването на града от силите на Кадафи през август 2011 година, но поради отсъствието на професионална полиция и армия, оттогава не са го напускали.

На този фон българското външно министерство призова да не се пътува до Либия. В съобщение на пресцентъра на ведомството се посочва, че през последните дни ескалира напрежението между силите на реда и въоръжени милиции.

Като зони с най-висока степен на конфликтност се очертават крайбрежните райони от границата с Тунис до Мисрата, включително Триполи и градовете Джабал и Нафуса, както и крайбрежните райони от Рас Лануф до египетската граница, с изключение на Бенгази и Дерна.

На тези, които се намират в страната, се препоръчва да не излизат от местата на постоянно пребиваване, а ако се налага придвижване в населените места, да избягват районите, където се събират демонстранти и протестиращи.

МВнР настоятелно призовава българските граждани, пребиваващи в Либия, да се регистрират в посолството, като оставят свой адрес и телефон за връзка. Те могат да направят това по телефона или чрез електронната поща на посолството.

Адресът на мисията ни в Либия е Dahra, Madinet El Hadeek-Mohamed Farid St., Post No 10.40.219. тел.: +218 213346630; +218 213346631; +218 213346632 Факс: +218 213346633, дежурен телефон в извънработно време: +218 912202699.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?