Напрежението в Украйна остава въпреки споразумението от Женева

Киев продължава с офанзивата срещу сепаратистите, които не признават договореностите

Напрежението в Украйна остава въпреки споразумението от Женева

Водената от украинските сили за сигурност операция срещу проруски сепаратисти в източната част на страната ще продължи, въпреки постигнатото вчера в Женева споразумение между САЩ, Русия, ЕС и Украйна за намаляване на напрежението. Това съобщи говорител на Украинската служба за сигурност пред репортери в Киев.

 

"Антитерористичната операция продължава и времетраенето ѝ зависи от това колко дълго терористите ще останат в нашата страна", заяви Марина Остапенко.

 

Междувременно стана ясно, че сепаратистите от провъзгласената в Източна Украйна "Донецка народна република" не се чувстват обвързани от споразумението, сключено в Женева, което не е било "подписано от тяхно име".

 

Те все още имат намерение да организират в региона референдум за автономия, заяви техен представител, цитиран от Франс прес. Сепаратистите са съгласни да опразнят окупираните сгради, както предвижда споразумението, но проевропейските власти в Киев "трябва първо да напуснат сградите, заемани от тях незаконно след държавния им преврат", заяви Денис Пушилин, един от "министрите" на т. нар. Донецка република в Донецк.

 

Според Пушилин хората му подготвят референдум за разширена автономия на региона от Киев на 11 май, посочва Ройтерс. Независимо от женевските договорености сепаратистите нямат намерение да се разоръжат.

 

"Първо Киев трябва да разоръжи (паравоенното националистическо движение, бел. на АФП) "Десен сектор", Националната гвардия (обединила т. нар. самоотбрана на Майдана) и другите нелегални формирования, а после може и да сложим оръжие", каза Кирил Руденко, един от говорителите на въстаниците пред Франс прес.

 

Той осъди решението да не бъдат поканени делегати от източноукраинския минен басейн Донбас на вчерашните първи международни преговори за украинската криза, състояли се в Женева с участието на Русия, Украйна, САЩ и ЕС.

 

В приетата в Женева съвместна декларация се посочва, че всички незаконни въоръжени формирования трябва да се разоръжат.

 

В документа се призовава също за връщане на всички незаконно завзети сгради на законните им собственици и за освобождаване на всички незаконно окупирани улици, площади и други обществени места в украински селища.

 

Киев обяви в края на миналата седмица началото на подкрепяна от армията операция срещу проруските бунтовници, които превзеха държавни сгради, включително милиционерски участъци, в района на Донбас.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?