Напрежението във Венецуела расте, всички очи са вперени в армията

Тръмп осъди диктатурата на Мадуро, Вашингтон се надява венецуелският президент да се оттегли сам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новоизбраното Учредително събрание (УС) във Венецуела може да бъде свикано "до часове", каза по държавната телевизия вицепрезидентът на размирната южноамериканска страна Тарек ел Айсами, цитиран от Асошиейтед прес.

Според него резултатите от състоялите се в неделя избори, нажежили до краен предел напрежението в страната, са били разгледани и 545-те членове на събранието скоро "ще поемат юздите на управлението". Той обаче не посочи конкретен срок.

По-рано президентът Николас Мадуро бе казал, че Учредителното събрание ще поеме властта до 72 часа, но също не се ангажира с конкретна дата.

На УС се възлагат огромни пълномощия да прекрои из основи конституцията на страната и да укрепи позициите на правителството на Венецуела. Мадуро и широко известни членове на събранието обещават да се разправят с контролирания от опозицията парламент и да насочат стрелите си срещу главния прокурор Луиса Ортега Диас, която стана един от най-отявлените критици на президента.

Петте пръста на "лявата ръка" на Мадуро, с която той ще пренапише Конституцията

Петима мъже и жени от близкото обкръжение на венецуелския президент Никола Мадуро ще направляват процеса на изготвяне на нова венецуелска конституция, сред 545-те членове на Учредителното събрание, избрани в неделя.

Мадуро уверява, че Учредителното събрание ще донесе политическа и икономическа стабилност на страната, разтърсена от антиправителствени протести, в които загинаха над 120 души за 4 месеца. Но опозицията, която бойкотира вота, отказва да признае легитимността на Учредителното събрание и заклеймява "една измама", която ще наложи "диктатура" в страната.

Още

Един от ръководителите на Националния избирателен съвет (НИС) обаче отказа снощи да признае резултатите от изборите за УС, като изрази дълбоки съмнения в точността на официалните резултати от вота на 30 юни. Според Луис Емилио Рондон официално обявените данни са "резултат от процедура, при която не са спазени всички мерки за контрол, използвани при гласуванията във всички предишни години и които правеха възможно да се вярва на резултатите".

Той призова да бъдат публикувани не само данните за избирателната активност и имената на избраните членове на УС, но и протоколите от обработката на всички бюлетини, както и данни за броя на гласовете, подадени за всеки кандидат. Рондон каза още, че при вота не е било използвано трайно мастило за маркиране на пръстите на гласувалите - метод, чрез който се гарантира, че никой няма да гласува два пъти.

Шефката на НИС Тибисай Лусена заяви в неделя, че в гласуването са участвали 8 млн. души, а опозицията твърди, че пред урните са се явили само около 3 млн.

Двама членове на Върховния съд на страната, назначени от парламента против волята на висшата съдебна инстанция, потърсиха вчера закрила в посолството на Чили в Каракас, съобщи чилийското външно министерство.

Снощи Беатрис Руис Марин и Хосе Нунес Сифонтес пристигнаха в резиденцията на посланика на Чили в Каракас и получиха статут на гости, се казва в съобщението. В момента четирима венецуелци се намират в чилийската мисия със статут на гости.

Ролята на армията

Ройтерс обръща внимание на факта, че венецуелските военни стават все по-загрижени от масовото недоволство от тяхната роля в потушаването на антиправителствените протести.

Всички очи сега са вперени в армията, за да се види дали тя ще остане лоялна на президента Мадуро. Опозицията също гледа към военните, очаквайки да види дали те ще се обърнат срещу правителството и ще притиснат Мадуро да изпълни техните искания, които включват и провеждане на президентски избори, посочва Ройтерс.

"Ако не защитим режима, ставаме предатели и кариерите ни се провалят. Ако пък защитим правителството, ставаме врагове на народа", каза 40-годишен старши сержант с 18-годишна служба в армията в крайграничния град Сан Кристобал. Той помолил Ройтерс за анонимност, за да не бъде подложен на репресии.

Тръмп осъди "диктатурата на Мадуро"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп остро осъди "диктатурата на Мадуро" и предупреди президента на Венецуела че ще го държи "лично отговорен" за здравето и безопасността на двамата видни противници на неговото управление, арестувани вчера, предаде Ройтерс.

В декларация на Белия дом, оповестена снощи, се казва, че Леополдо Лопес и Антонио Ледесма са политически затворници, незаконно задържани от режима на президента Николас Мадуро. Призовава се венецуелското правителство незабавно да освободи всички политически затворници.

Лопес е лидер на партията "Народна воля" и ръководеше антиправителствените демонстрации във Венецуела през първата половина на 2014 г.. През септември 2015 г. той бе осъден на 13 г. и 9 месеца лишаване от свобода, а през юли т.г. бе приведен под домашен арест.

Ледесма - кмет на столицата Каракас, бе обвинен за участие и подготовка на държавен преврат в страната през февруари 2015 г.

Междувременно САЩ намекнаха, че искат оттеглянето на Мадуро. В снощните си изявления пред журналисти във Вашингтон държавният секретар Рекс Тилърсън каза, че САЩ искат да създадат условия, при които или президентът на Венецуела Николас Мадуро доброволно да се откаже от пълномощията си, или властта да действа в съответствие с конституцията на страната.

"Обезпокоени сме от онова, което наблюдаваме във Венецуела в този момент", каза Тилърсън и добави, че тази седмица са в ход междуведомствени политически дискусии за бъдещите ходове на САЩ спрямо кризата във Венецуела.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?