Напускане на работниците от ЕС заплашва британската хранителна промишленост

Напускане на работниците от ЕС заплашва британската хранителна промишленост

Близо половината компании, работещи в британската хранителна верига посочват, че работниците им от ЕС обмислят да напуснат заради несигурността около Брекзита, сочи публикувано в четвъртък проучване, цитирано от Ройтерс.

Хранителната промишленост представлява най-голямата част от британската промишленост и разчита до голяма степен на имигрантите, макар че дебатите във Великобритания досега са съсредоточени главно върху сектори като автомобилостроенето и авиационно-космическата промишленост.

Общо 47 процента от компаниите в британската система за доставка на храни, която включва ферми, компании за преработка на хранителни продукти, супермаркети и ресторанти, посочват, че работниците от Евросъюза разглеждат бъдещето си като пряк резултат от вота в подкрепа на излизането на Великобритания от ЕС през юни миналата година. Това сочи проучване, съставено от няколко браншови организации.

Близо една трета от участниците в анкетата, направена между март и май в 627 компании, казват, че част от служителите им от ЕС вече са напуснали. Макар британската икономика рязко да забави растежа си тази година, все още не са достатъчно ясни доказателствата за това, че Брекзитът се отразява на пазара на труда.

Официални данни от миналата седмица сочат, че хората, родени в ЕС и работещи във Великобритания, са се увеличили с 1,6 процента на годишна основа през второто тримесечие. Това е най-слабото нарастване от 7 години.

Рязкото намаляване на броя на работниците от ЕС, имащи право да работят в Обединеното кралство след Брекзита, ще доведе до значителни сътресения в системата за доставка на храни, казва Андрю Оупи, който отговаря за храните и устойчивото развитие в Британския консорциум за търговия на дребно.

Той допълва, че това ще се отрази на количеството и цената на храните във Великобритания.
В британската система за доставка на храни и напитки са заети около една пета от 2 милиона граждани от ЕС, работещи в Обединеното кралство.

Премиерът Тереза Мей каза, че правителството ще гарантира правата на европейските граждани, които вече живеят във Великобритания, но подробностите за бъдещата имиграционна система остават неясни.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?