Напускаш страната само срещу платени глоби, новата система вече работи на ГКПП "Калотина"

Напускаш страната само срещу платени глоби, новата система вече работи на ГКПП "Калотина"

Българи и чужденци ще могат да напускат страната само след като са заплатили всички фишове и актове за движение по пътищата.

Новата експериментална система вече работи на граничен пункт "Калотина" и предстои да бъде инсталирана на още осем ГКПП-та съвсем скоро.

Граничните полицаи ще проверяват всички автомобили, които влизат и излизат за задължения, но това не значи, че шофьорите ще бъдат ограничавани да напускат страната. Тези, които имат фишове, ще бъдат отбивани встрани и ще имат 2 часа да платят чрез ПОС терминал, разясниха от  МВР как ще действат.

В случай, че решат да не плащат глобите, ще им бъдат отнети книжката и талона, а ако колата, която шофират е на тяхно име, тя ще бъде спирана от движение.

"Никакви ограничения няма за напускане на страната. Хората, които имат задължения и влязли в сила глоби, нямат правото да шофират", обясни комисар Иво Писанов от "Пътна полиция"пред БНТ.

По думите му всеки отговоря за извършеното от него нарушение и трябва да го плати, в противен случай му се отнема книжката, обясни той.

"Ако кара чужда кола и има глоби, също трябва да ги плати. Всички моторни превозни средства и пътниците се проверяват, ако към тях има невръчени електронии фишове", допълни Писанов.

На "Калотина" вече има рекорд. Установен е шофьор с наложени 168 глоби, които трябва да плати, за да напусне страната.

Очаква се новата система скоро да заработи награничните пунктове  "Кулата", "Дунав мост", "Лесово" и други.

Изискванията ще важат не само за българите, но и за чуждите шофьори.

Споделяне

Още по темата

Още от България