Напускащите страната лекари са намалели три пъти за 10 години

Напускащите страната лекари са намалели три пъти за 10 години

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че за 10 години броят на желаещите да напуснат страната лекари е намалял три пъти.


“Ако през 2008 г. Министерството на здравеопазването е издало 655 удостоверения, необходими за работа в чужбина на медицинските специалисти, придобили квалификацията си в България, то през 2018 г. броят им е 203, т.е. в рамките на 10 години три пъти е намалял броят на медиците, изявили желание да получат такова удостоверение“, каза Ананиев на дискусия по време на награждаването в инициативата на в. “24 часа” “Лекарите, на които вярваме”.


Задържането на медицинските специалисти в България е надинституционален ангажимент, който изисква полагане на комплексни усилия от страна на правителство, местна власт, съсловни организации, академични среди, лечебни заведения и др. Всички заедно трябва да обединим усилията си, за да гарантираме на нашите лекари адекватни условия на труд, възможности за професионално развитие и получаване на достойно възнаграждение. Трябва да го направим, за да възкресим вярата в българския лекар“, посочи здравният министър.

Той заяви, че увеличението на възнагражденията на медицинските специалисти не е еднократен акт, а политика, която Министерството на здравеопазването стриктно следва.

Ананиев декларира желание от страна на здравните власти да приобщят лекарите към решенията, които се взимат в сектора и пряко ги засягат, а не това да става административно. 

Споделяне

Още от България