Премахват се"стимулите" за пазаруване на народни избраници

Напуснали партията си депутати могат да правят нова група, но остават без субсидия

Парламентарните комисии ще се обзаведат с обществени съвети

Напуснали партията си депутати могат да правят нова група, но остават без субсидия

Изненадващо БСП, ДПС и "Атака" отвориха вратичка за преструктуриране на парламента, давайки възможност на напуснали партиите си независими депутати да създават нови парламентарни групи. В същото време държавната субсидия няма да следва народните представители, а ще остава при партиите или коалициите, с които те са избрани в парламента.

Предложението за отказ от въведената в предишното Народно събрание забрана да не се създават нови парламентарни групи от независими депутати бе направено от зам.-председателя на ДПС Христо Бисеров на заседанието на комисията по изготвяне на новия правилник на НС във вторник. Забраната трябваше да прекрати т.нар. политическо номадство с непрестанно роене на нови парламентарни групи и разбиване на вече съществуващи.

Сега обаче напусналите депутати ще си тръгват без "зестрата" на държавната субсидия, която ще остава при политическата сила, с чиято листа са били избрани. Това предвиждат внесените от Мая Манолова и Янаки Стоилов (БСП) предложения за промени в Закона за политическите партии.

Така ще се прекрати купуването на депутати с партийни субсидии, заяви Манолова.

Предишното НС, доминирано от ГЕРБ, забрани на независимите депутати да правят нови парламентарни групи, но пък ги използва за набавяне на парламентарното си мнозинство чрез т.нар. декларации за принадлежност към друга партия, която независимите подписваха.

Твърдеше се, че независимите депутати, декларирали принадлежност към ГЕРБ и прехвърлили субсидията си към тях, са получавали част от сумата лично за себе си. Това обаче така и не се изясни, а властите дори отказваха официална информация на кого привеждат субсидиите си депутатите, напуснали РЗС, "Атака" и Синята коалиция.

В новия правилник за дейността на НС се сменя понятието "независим народен представител" с народен представител, нечленуващ в никоя парламентарна група. А "разхлабването" на забраната за създаване на нова група Манолова обясни с принципа на свободния мандат, гарантиран от конституцията.

Според неофициални информации БСП и ДПС подготвят почвата за евентуално разцепление в групата на ГЕРБ, каквото можело да се очаква при вътрешни сътресения след преминаването на партията в опозиция и превръщането на кадровика ѝ Цветан Цветанов в клиент на правосъдието.

Като уязвима се разглежда и групата на "Атака", която в миналия парламент едва оцеля, след като редица избраници на Волен Сидеров го напуснаха и предоставиха гласовете и субсидиите си на ГЕРБ.

За формиране на нова парламентарна група са нужни поне 10 депутати.

Контрол върху безотчетните пари на депутатите

В правилника са записани и правила за ползването на предоставяните допълнително на народните представители до две трети от тяхното месечно възнаграждение. Това са така наречените досега безотчетни пари, които бяха обсъждани многократно, поясни председателят на временната комисия Мая Манолова. Сега се предлага тези средства да се предоставят на парламентарната група, а тя да ги отпуска на депутатите. Те ще се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите в парламента и в изборните им райони.

Народните представители ще са задължени на всеки три месеца да дават в парламентарната група отчет за изразходването на тези пари. В проекта за правилник е записано, че тези отчети могат да се публикуват на страницата на парламента в интернет.

Друга промяна, предложена от Мая Манолова, предвижда парламентарните комисии да могат да създават обществени съвети.

Павел Шопов от "Атака" предложи да се създаде Комисия по имуществото, доходите и разходите на политическите партии.

Той окачестви като "върховна глупост" създаването в предишния парламент на Комисия по външна политика и отбрана, която е смесвала две области, които не могат да се съвместяват.

Членовете на временната комисия за правилника подкрепиха предложението на Павел Шопов петициите да отпаднат от Комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите и да отидат в Комисията за гражданско общество.

Бе постигнат консенсус в комисиите да има поне по двама души членове от всяка парламентарна група, а в мегакомисията за сигурността - по трима. Шопов предложи също да се създаде специален канал по БНТ и всички заседания в пленарна зала да се излъчват по него и по БНР, но тази негова идея бе оставена за дебат в по време на първото четене в зала.

За да няма недоразумения, остава възможността за избор на още две зам.-председателски места - ГЕРБ и "Атака" да излъчат свои кандидати за участие в ръководството на НС, посочи Мая Манолова. В първия ден от учредяването на 42-то НС двете партии отказаха да излъчат полагащите им се зам.-председатели.

Временната комисия, която обсъжда правилника за работа на парламента, вече прие да отпадне забраната бивши сътрудници на ДС да заемат ръководни постове в НС. Тази забрана и без това не е действаща след произнасяне на Конституционния съд.

Всяка от парламентарните комисии да има своя страница на сайта на парламента, предвиждат още текстове в правилника. Сайтът на Народното събрание трябва да бъде променен, за да може всеки гражданин много по-лесно да получи информация както за заседанията на парламента и комисиите, така и за внесените законопроекти, аргументира се председателят на временната комисия Мая Манолова.

Предлага се внасяните законопроекти, както и въпросите и питанията от парламентарния контрол да бъдат публикувани на интернет-страницата на парламента.

Предложенията за постоянни комисии в НС са:

Комисия по икономическата политика и туризъм; Комисия по енергетика;

Комисия по бюджет и финанси;

Комисия по правни въпроси;

Комисия по регионална политика, местно самоуправление и инвестиционно планиране; Комисия по външна политика;

Комисия по отбрана;

Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред;

Комисия по земеделието и горите;

Комисия по труда и социалната политика;

Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта;

Комисия по здравеопазването;

Комисия по околната среда и водите;

Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения;

Комисия по културата и медиите;

Комисия за взаимодействие с гражданските организации и движения;

Комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите; Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика;

Комисия за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения; Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове;

Комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?