Напуснали я политици се връщат в Нова демокрация преди изборите в Гърция

Дора Бакояни

Дора Бакояни е на крачка от завръщане в партията майка Нова демокрация, пишат гръцките вестници в четвъртък, като акцентират върху стрежема на политиците в Гърция да мобилизират своите сили с оглед на предстоящите нови парламентарни избори през юни.

Преди две години Дора Бакояни бе отстранена от Нова демокрация, тъй като гласува в подкрепа на меморандума за първия заем. Тя основа своя формация Демократичен алианс, която на изборите на 6 май не успя да предскочи трипроцентовата бариера и да влезе в парламента.

Заради отказ да подкрепи меморандума за втория заем от Нова демокрация бе отлюспен и Панос Каменос, създал впоследствие формацията "Независими гърци".

Наблюдатели в Атина твърдят, че завръщането на Бакояни в Нова демокрация е предмет на разговори, които са в напреднал стадий и че се очаква всеки момент тя да се завърне отново в редиците на консерваторите.

Намерението на Дора Бакояни да се завърне в Нова демокрация е в отговор на поканата, отправена от лидера на консервативната партия Андонис Самарас за създаването на фронт от проевропейски и реформаторски сили преди новите избори през юни.

Трябва да превърнем в дело това, което искаме да стане отдавна, а именно, постепенното обновяване на голямото дясноценстристко пространство, каза Кириакос Мицотакис, брат на Бакояни, който е депутат от Нова демокрация.

Създаването на такъв фронт се обсъжда както с Бакояни, така и с лидера на Народния православен сбор ЛАОС Георгиос Карадзаферис, за когото се смята, че няма да закъснее и неговото завръщане в Нова демокрация, пишат вестниците. Самият Карадзаферис очаква покана от Самарас.

От пресслужбата на ЛАОС посочиха, че председателят на партията "остава подходящата бариера пред нашествието на неосталинизма в Гърция". Очевидно тази оценка се прави, за да се намекне на Нова демокрация, че европейският фронт на Самарас не може да върви напред без присъствието в него и на Карадзаферис, коментира в. "Вима".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани