Напусналите НДСВ искат да спасят двама министри

Напусналите НДСВ искат да спасят двама министри

Според министър-председателя Сергей Станишев няма нужда от промени в кабинета, а отцепилите се от НДСВ депутати ще останат лоялни на управляващата коалиция. В първия си публичен коментар за разцеплението в НДСВ, Станишев призна в петък, че възникналото напрежение е “неприятно за коалицията”.

Той обаче не очаква бившите вече царски избраници да бъдат опозиция на правителството. "Доколкото знам, народните представители, напуснали НДСВ, не са отхвърлили своята подкрепа за мнозинството и правителството", заяви в министър-председателят пред репортери след като участва в парламентарния контрол. За евентуалното сформиране на нова парламентарна група той коментира, че това е право на напусналите депутати от гледна точна на достъп до трибуната в НС по време на дебати.

Станишев отрече лидерът на НДСВ Сакскобургготски да му е искал министерски смени. Според премиера нямало необходимост от тях.

"Не мисля, че има сериозни основания за безпокойство относно мнозинството. Би трябвало да сме спокойни относно стабилността на управлението и такива приказки, които се носят от страна на опозицията, в това число и извънпарламентарната опозиция, са просто техни надежди, които нямат реална база... Разбира се, напрежението в една от партиите на коалицията, което се прояви и в парламентарната група, не е приятно за коалицията. Мисля, че е важно и в рамките на НДСВ да се води реален диалог и да се търси вътрешна консолидация”, каза Станишев.

Спасяване на Вълчев и Близнаков

Напуснали НДСВ депутати обясниха пред Mediapool, че все още нямат яснота каква ще е позицията им към управляващото мнозинство, в което доскоро бяха, но дадоха да се разбере, че ще водят политика на компромиси. За това говори и фактът, че те ще направят всичко възможно да предотвратят евентуалното отстраняване на двама от близките им министри – Даниел Вълчев и Веселин Близнаков.

Как ще се държи новата парламентарна група, най-вероятно наречена Европейски либерален алианс (ЕЛА), ще се уточни до средата на следващата седмица. Дотогава към сегашните 12 изгонени или доброволно напуснали НДСВ депутати може да се присъединят нови.

“Трябва да начертаем и позициите си по важни въпроси, като държавния бюджет за 2008 г., плоския данък, по които вече сме поели и някакви ангажименти”, каза представител на бъдещата група.

Негов колега обясни пред Mediapool, че ще работят за това вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев, за когото се твърди, че е нарочен от Симеон за смяна, да остане на поста си, защото “се справя добре с работата си”. Запознати твърдят, че и самият Станишев се разбира отлично с Вълчев и му има голямо доверие. За това говори и фактът, че Станишев не го жертва по време на учителската стачка.

Освен Вълчев, който е ясно свързан с прогоненото “юридическо лоби” в НДСВ, отцепилите ще държат и министърът на отбраната Веселин Близнаков да запази поста си. Той е “балансиран”, няма конфликт нито със Станишев, нито със Симеон, посочват отцепници, според които настроенията за смени на сегашни жълти министри се подхранват от останали при царя партийци. “Станимир Илчев например има амбицията да запише в биографията си, че е бил и министър”, каза бивш вече негов съпартиец.

По повод казаното от Станишев за това, че отцепилите се депутати ще подкрепят мнозинството, Атанас Щерев коментира, че "хората, които напуснахме НДСВ и които оформяме тази група са политици, с политическа физиономия, прагматици и не са хора, които ще тръгнат просто ей така против нещо". "Но в никакъв случай не са хора без принципи и в този случай дайте да дадем и да подкрепим, тази теза няма да мине", допълни той.

Николай Василев “никога не би напуснал” партията си

Министърът на държавната администрация Николай Василев, чието име се спряга за евентуална смяна поради подкрепата му за “бунтарското крило” в НДСВ, заяви в петък, че той лично никога не би напуснал партията си.

“Едва ли има някой в жълтата партия, който да е доволен от процесите, протичащи в момента в нея”, каза Василев.

“Ние винаги сме се надявали те да не бъдат необратими и бъдещето ще покаже, че ще следват добри периоди”, прогнозира той. “Винаги съм бил част от НДСВ и винаги ще бъде верен на НДСВ”, заяви още Василев.

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил заяви, че в ръководството на ДПС не е поставян въпросът той да освободи поста. Така Кабил коментира очакванията да бъде махнат в пакет с министри от НДСВ и с Радослав Гайдарски от БСП.

"Аз съм политическа фигура, в ръководството на ДПС съм и през 2005 г. беше политическо решение на нашата партия аз да бъда определен за този пост. Ако политическото решение бъде аз да освободя поста, питам каква е драмата, но този въпрос не е поставян и не е коментиран", каза Нихат Кабил пред репортери.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС) напомни, че смените в кабинета зависят от лидерите на трите партии в коалицията и ако те кажат, всеки министър имал готовност да напусне.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?