Нараства броят на бежанците и в Сърбия, но места няма

През последните два месеца се увеличи броят на бежанците, търсещи убежище в Сърбия, в центровете в Боговаджа и Баня Ковиляча, съобщава белградският вестник "Данас".

За нови бежанци обаче няма места в тези центрове, тъй като капацитетите им са изпълнени. Единственото трайно решение на този проблем е откриването на нов център, казват за вестника в Комисариата за бежанците. В центъра за бежанци в Баня Ковиляча най-много са гражданите на Сирия и Алжир.

"Направени бяха опити за откриване на бежански център в село Мала Върбица, в района на Младеновац, където има възможност бивша казарма да бъде преустроена в център с 300 места. Недоволството на местното население обаче попречи на реализирането на тази идея, организирани бяха протести и блокада на пътища. Затова откриването на трети център не е сигурно", казва Йелена Марич от Комисариата за бежанците.

Сред търсещите убежище в Сърбия най-многобройни са сирийците. Освен тях в центъра в Боговаджа има много сомалийци, суданци и мароканци. Извън центъра има почти 70 бежанци, някои от които са настанени в частни къщи, но трябваше да се откажем от тази практика заради съпротивата на местните общности, казва Йелена Марич.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?