Нараства броят на кандидатите за убежище, пристигащи от САЩ в Канада

Нараства броят на кандидатите за убежище, пристигащи от САЩ в Канада

Канадската полиция съобщи, че е увеличила присъствието си на границата на Квебек със САЩ и граничните власти са създали временен бежански център, където да бъдат регистрирани все по-големият брой кандидати за убежище, идващи от САЩ, предаде Ройтерс.

Канадската гранична служба каза на пресконференция, че е преустроила неизползван сутерен в център за обработка на молби за убежище. Граничната служба и канадската полиция преместват свои служители от други райони на Канада в провинция Манитоба, за да могат да се справят с все по-големия наплив.

Броят на поискалите убежище на граничните пунктове между САЩ и Квебек е скочил над два пъти между 2015 и 2016 година. Миналия месец 452 души са подали молби, в сравнение със 137 през януари 2016 г., посочи граничната агенция.

Кандидатите за убежище пресичат незаконно границата, тъй като съгласно двустранно споразумение Канада трябва да ги връща в САЩ. Но заради строгите мерки на президента Доналд Тръмп срещу нелегалните имигранти Амнести интернешънъл и други правозащитни организации призовават канадското правителство да се откаже от споразумението, защото според тях САЩ не е безопасно място за тези хора.

Споделяне

Още от Свят