Нараства броят на жертвите от протестите в Чили

Нараства броят на жертвите от протестите в Чили

Петнадесет са вече жертвите на протестите, прераснали в насилие в Чили, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на чилийското правителство.

Тези хора са загинали основно при пожари и разграбване на търговски центрове в Сантяго и в други населени места, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Родриго Убия. Той допълни, че три от жертвите в столицата са били простреляни.

В протестите, прераснали в сблъсъци със силите на реда, бяха ранени 239 души. Ранени бяха и около 50 военни и полицаи. Арестувани досега са 2200 души.

Заради протестите, избухнали в края на миналата седмица, днес президентът Себастиан Пинера свика консултации с лидерите на политическите партии, за да проучи идеята за договаряне на социален пакт, който ще обедини политическите сили в търсене на възможно най-добрите решения за проблемите, засягащи чилийците.

От петък вечер в столицата, както и в 9 от 16-те провинции на страната, е в сила извънредно положение. За трета поредна нощ в Сантяго имаше комендантски час, продължил от 20 ч. до 6 ч. тази сутрин. Близо 10 000 полицаи и военни са разположени по чилийските улици. Това се случва за първи път от края на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет (1973-1990 г.)

Днес призив за протести и за стачки отправиха и 18 чилийски синдиката и организации. Призивите са за стачки и протести за утре и за четвъртък.

Протестите започнаха заради увеличението на цената на билетите за метрото в Сантяго, което впоследствие беше отменено от президента, но протестите продължиха, подхранвани от народното недоволство срещу икономическите и социалните условия в страната и неравенството.

Метрото, с което всеки ден пътуват около три милиона души, продължава да е почти изцяло затворено, след като в петък демонстранти вилняха и нанесоха щети на 78 станции. Щетите се оценяват на над 300 милиона долара. Вчера само една от седемте линии на метрото поднови частично работа.

Прекратени са занятията в почти всички училища и университети в столицата. На летището в Сантяго чилийско-бразилската авиокомпания ЛАТАМ, която е най-голямата в Латинска Америка, инсталира десетки походни легла за пътниците, които са блокирани там от началото на протестите заради анулиране или промяна на часа на полетите им.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?