Нараства готовността на българите да плащат данъци с банкова карта

Нараства готовността на българите да плащат данъци с банкова карта

Ако имат достъп до ПОС-терминал в Националната агенция по приходите или в неин клон, 41% от българите биха платили с банкова карта дължимите към държавата данъци, сочи проучване по поръчка на издателя на карти Visa.

Повече от половината от хората на възраст между 26 и 35 години (55%) биха се възползвали от възможността да платят своите местни данъци и такси с карта. 38% от гражданите в столицата и 39% от гражданите в големите градове биха използвали ПОС-терминали в НАП и всеки клон на агенцията в страната. 

С 2 процента повече са през тази година плащащите своите данъци с банкови карти, и вече това правят до 10 процента от хората у нас. Като предимства на електронните разплащания потребителите посочват тяхната бързина (50%) и удобство (79%).

Въпреки че мнозинството от българите все още плащат своите данъци в брой, през 2014 г. броят на жените, които ще погасят своите задължения към държавата чрез банков превод, нараства с близо 10%, като достига общо 13,5% от дамите в страната. Двукратно увеличение се забелязва и при мъжете, които ще платят онлайн или общо 8% от всички.

Проучването на Visa Европа посочва, че 90% от потребителите вярват, че разплащанията на ПОС-терминали са лесни, удобни и пестят време. 87% казват, че този начин на плащане им дава достъп до всичките им лични финанси, а 86% избират посочения метод, защото не трябва да се съобразяват с това дали има банкомат в близост.

52% от българите споделят, че им се налага да спестяват в продължение на дълъг период от време с цел заплащане на своите данъци. 38% от запитаните отговарят, че имат достатъчно средства, за да погасят задълженията си веднага. Едва 4% от интервюираните намират данъците за достатъчно ниски и тяхното погасяване не представлява финансов проблем за тях. През 2014 г. най-голяма част от сънародниците ни ще платят лично своя данък имот (87%), такса смет (82%) и данък моторно превозно средство (53%).

Проучването на Visa България изследва потребителските нагласи към електронните разплащания като цяло. 92% от анкетираните казват, че онлайн разплащанията пестят време, 80% изтъкват тяхното удобство и 84% ги намират лесни за изпълнение. Сред силните предимства, които потребителите разпознават в онлайн разплащанията, са възможността за плащане по всяко време на денонощието (94%) и липсата от съобразяване с фиксираното работно време на институциите (93%). 94% от анкетираните споделят, че биха предпочели да не посещават държавните учреждения и техните клонове на място. 

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?