Нараства напрежението между македонци и албанци

Нараства напрежението между македонци и албанци

Група млади албанци запалиха на протест в албанския град Бурел македонското знаме, пише излизащият в македонската столица вестник в. "Вечер". Протестът е бил организиран като реакция на убийството на две момчета в Гостивар, упражненото физическо насилие срещу 15-има ученици от албански произход и запалването на албанското знаме от страна на македонска християнска организация. Протестиращите са викали "Искаме етническа Албания" и "Долу Македония".

В края на февруари 39-годишен македонски полицай застреля със служебния си пистолет двама младежи от албански произход в центъра на Гостивар – град, в който албанците са мнозинство. По думите на полицейския служител инцидентът станал при самоотбрана, тъй като четирима души го нападнали и били пред очите на четиригодишната му дъщеря заради паркинг място.

Случаят предизвика най-напред протести в самия Гостивар, завършили с погроми срещу различни обекти, принадлежащи на македонци, както и на държавни институции и предприятия.

Последва серия от нападения и сблъсъци в столицата Скопие и в друг населен предимно с албанци град – Тетово. След тях десетина души попаднаха в болница, а няколко десетки бяха арестувани. Участниците са предимно млади хора, включително и непълнолетни.

Така над Македония, която преди десетина години бе на ръба на гражданска война между македонци и албанци, избегната с намесата на ЕС и НАТО, отново надвисна заплахата от междуетническо насилие.

Македонското външно министерство осъди инцидента с изгарянето на македонското знаме в Бурел и призова албанските власти да предприемат мерки за откриването на извършителите. Подобен протест обаче бил организиран и в столицата Тирана, където няколкостотин демонстранти също изразили възмущението си от извършеното двойно убийство и призовали за "връщане на албанските региони в Македония към тяхната родина Албания". Те носели и плакат с текст: "Ние сме народ с история, кои сте вие?", пише македонският вестник "Дневник".

Преди няколко дни радикални и националистически групи от Албания и Косово са замеряли македонското посолство в Прищина с камъни, припомня вестник "Вечер". Те са поискали "да бъде спрян системният терор срещу албанците от страна на македонците".

Същевременно македонските политици призовават към успокояване на напрежението. Президентът Георге Иванов отправи призив за съжителство и зачитане, "защото няма място за подстрекаване на междуетнически сблъсъци и нетърпимост".

Според лидера на основната албанска партия в Македония, Демократичния съюз за интеграция, Али Ахмети всички инциденти са изолирани и не са подтикнати от нито една партия. Той призова всички политически сили в страната да допринесат за изграждането на междуетнически отношения, защото от тях зависи бъдещето на Македония.

Двудневното затишие в инцидентите в самото Македония обаче бе прекъснато, когато няколко младежи от населеното предимно с албанци село Велеща нападнаха с камъни автобус на частна компания от село Вевчани край Струга. Македонското вътрешно министерство съобщи, че са счупени прозорците на автобуса, но няма пострадали пътници. Инцидентът станал във вторник при преминаването на автобуса покрай селото по линията Вевчани - Струга.

Това е първият по-сериозен инцидент в тази част на страната, след като една от маските на карнавала във Вевчани в края на януари предизвика бунт сред албанското население, защото бе възприета като подигравка с Корана и мюсюлманите.

Същевременно македонската футболна федерация реши да отмени днешното дерби на местните футболни отбори от Тетово и Скопие, след като не бе прието предложението ѝ срещата да се осъществи на неутрален терен.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?