Нараства натискът над Меркел да прекрати "Северен поток-2"

Отравянето на Навални отново изкара спора около газовия проект на преден план

Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин

Засилва се натискът върху германската канцлерка Ангела Меркел да прекрати проекта за газопровода "Северен поток-2" за доставка на газ от Русия след изявлението на германското правителство, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с газ "Новичок", пише в. "Ню Йорк таймс".

Меркел настоява да се разделят политиката и бизнесът и заявява, че газопроводът трябва да се завърши. Дори членове на нейната партия обаче настояват тя да отмени този проект като ответна мярка на отравянето на Навални, отбелязва американският всекидневник.

Цитирана е директорката на Германския съвет за външни отношения Даниела Шварцер, според която Меркел до момента не отстъпва на исканията на САЩ да спре строителството на газопровода, но ситуацията с Навални отново е изкарала този спор на преден план.

Директорът на външнополитическия отдел на Центъра за европейски реформи Ян Бонд, който е бивш британски дипломат в Русия, допуска възможността Меркел да поиска от Организацията за забрана на химическите оръжия да разследва случилото се с Навални, а след това тя може да се обърне към Съвета за сигурност на ООН, ЕС или НАТО, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Меркел е под натиск да анулира проекта за руски газопровод след отравянето на Навални", гласи заглавието на в. "Вашингтон пост".

Меркел остро осъди "опита за смълчаване" на Навални и настоя за отговори от Москва, но в същото време не дава признаци, че е разколебана в подкрепата си за "Северен поток-2" за доставка на природен газ от Русия до Германия, на който енергично се противопоставя администрацията на Тръмп, пише вестникът.

Случаят излага на показ дилемата на Берлин, който балансира между политическите си разногласия с Москва и тесните им икономически отношения. Сега западни лидери обмислят как да реагират на отравянето на Навални и тези връзки са отново под лупа, както в Германия така и от страна на нейни съюзници.

Европейски дипломати обаче вече предупреждават, че в този случай може да е сложно да се наложат санкции на Русия, тъй като отравянето е станало на руска територия, което затруднява разследването му и разкриването на извършителите, отбелязва "Вашингтон пост".

За нарастващ вътрешнополитически натиск върху Меркел да прекрати проекта пише и британският в. "Гардиън". Той отбелязва, че германската Зелена партия е призовала канцлерката да използва почти завършения инфраструктурен проект, за да окаже натиск на Кремъл да отговори на твърденията за, както го нарече Меркел, "смълчаването" на Навални с нервнопаралитичен агент "Новичок".

"Този явен опит за убийство чрез подобните на мафия структури на Кремъл трябва не просто да ни тревожи, а да има реални последици", каза Катрин Гьоринг-Екард, съпредседателка на Зелените в Бундестага.

"Северен поток-2" вече не е нещо, което можем да продължим съвместно с Русия", заяви представителката на екологичната партия, която в момента е на второ място в допитванията след Християндемократическия съюз на Меркел.

Не само САЩ, но и страни от Източна Европа и балтийските републики многократно са изразявали безпокойство за газопровода, откакто бившият германски канцлер Герхард Шрьодер одобри построяването му през 2005 г., като казват, че той ще увеличи геополитическото влияние на руския президент Владимир Путин.

Газопроводът е почти завършен, като от планираните 1220 км остава да бъдат построени около 160. Строежът обаче спря през декември м. г., след като швейцарският производител на тръбопроводи Олсийс прекрати работата си по него, защото беше заплашен със санкции от САЩ. Германската енергийна фирма Унипер, която е един от петимата финансови партньори на руския газов гигант Газпром в този проект, призна миналия месец, че се увеличава вероятността газопроводът никога да не бъде завършен, отбелязва "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа