Нараства натискът срещу отговорни ДПС министри за бедствията

Нараства натискът срещу отговорни ДПС министри за бедствията

Засилва се натискът за търсене на политическа и съдебна отговорност от министри и длъжностни лица във връзка с бедствията от последните седмици, които взеха човешки жертви и причиниха огромни щети.

“Престъпната безотговорност и бездействие на правителството този път доведе до човешки жертви. Както причините, така и отговорните за трагедията са същите като преди: министрите Емел Етем, Нихат Кабил и Джевдет Чакъров”, обявиха в четвъртък Демократи за силна България (ДСБ).

Депутатът от НДСВ Олимпи Кътев заяви, че неговата партия, която е част от управляващата коалиция, ще настоява парламентът да провери всичко около наводненията и отпуснатите държавни пари за превенция.

Преди ден ръководствата на СДС и ГЕРБ осъдиха с декларации политиката на държавата по превенция на наводненията. Те поискаха прокуратурата да потърси отговорност за бездействието на “всички, станали причина за катастрофалните наводнения”. 

ДСБ посочват, че “правителството продължава да трупа рекордни бюджетни излишъци, но не закупува техника за гасене на пожари и предотвратяване на наводнения”.

Страната пострада от наводнения и преди две години, но сега е в същата криза “поради липса на мерки за поддържане на водната инфраструктура и почистване на речните корита; безoгледната сеч на горите; злоупотреби и прахосване на милиони левове”.

Ръководените от министрите на ДПС ведомства, “вместо да осигуряват защита на българските граждани, природа и инфраструктура, захранват с държавни средства обръчите от фирми на ДПС”, смятат ДСБ.

”Колко още градове и села в България трябва да се превърнат в тиня и пепелища, за да се отстранят тези министри от властта?”, пита партията.
ДСБ настояват премиерът Сергей Станишев да смени виновните лица, а прокуратурата незабавно да предприеме разследване.

Депутатът от НДСВ Олимпи Кътев също изрази възмущение. “Не е нормално там, където преди година-две държавата е дала маса пари да се оправят и да се подготвят нещата срещу такива стихии и бедствия, отново на същи места да се случват такива бедствия”, каза Кътев пред БНТ.

По думите му НДСВ ще настояват веднага след като започне новата парламентарна сесия министърът на бедствията и авариите Емел Етем да бъде изслушана. Искаме да се провери как са направени дигите, къде са отишли отпуснатите парии защо наводненията стават на едни и същи места.

“И ако някой не си е свършил работата или са отклонени средства, ще настояваме пред. . . най-широко пред обществото да се потърси персонална

отговорност и да се изкара на светло всичко, а не да се потулват неща”,  каза Кътев, според когото, за да се късат така дигите, “значи има нещо нередно”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?