Нараства подкрепата за независимостта на Шотландия

Нараства подкрепата за независимостта на Шотландия

Подкрепата за независимост на Шотландия се увеличава драматично през август. Дни преди референдума на 18 септември кампанията за независимост вече изостава само с шест пункта от тази за оставане в Обединеното кралство, предаде във вторник Ройтерс, като се позова на публикувано социологическо изследване.

Проучването на вестниците "Сън" и "Таймс" показва, че подкрепата за кампанията за независимост е достигнала 47 процента - увеличение от 4 пункта от средата на август и осем пункта - от началото на същия месец.

Според допитването преднината на кампанията против независимостта намалява от 22 пункта в началото на август на 6 пункта.

Водещите данни обаче не включват колебаещите се избиратели, отбелязва Ройтерс.

Проучването е първото, което показва значителна промяна в мненията след провелите се миналата седмица два телевизионни дебата по въпроса, допълва агенцията.

Ройтерс цитира и друго изследване, публикувано в понеделник, този път на компанията ЮГов, според което подкрепата за независимостта е 42 процента, а тази за кампанията за оставане в Обединеното кралство - 48 процента. Според същото проучване делът на колебаещите се избиратели е рекордно нисък - 10 процента.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?