Нараства вероятността от правителствена криза в Италия

Вероятността от правителствена криза в Италия нарасна, след като председателят на долната камара на италианския парламент Джанфранко Фини призова премиера Силвио Берлускони да подаде оставка и да започне преговори за съставяне на ново

десноцентристко правителство, предават осведомителните агенции. Атаката на Фини съвпадна с разрастващите се поредни скандали около личния живот на премиера и критики от страна на опозицията и синдикатите.

Фини отправи този апел на първата национална конференция на новата си партия "Бъдеще и свобода за Италия", провела се в Перуджа. Неотдавнашен политически съюзник на премиера и съосновател на неговата партия "Народ на свободата", Фини напусна управляващата коалиция преди няколко месеца, като остави Берлускони без мнозинство в долната камара на парламента и със съвсем крехко надмощие в горната камара.

"На италианците им писна от едно правителство, което не управлява", заяви Фини. Според него премиерът би трябвало да бъде пример за обществото, което сега е обхванато от морален упадък. Фини разкритикува и коалиционния партньор на "Народ на свободата" - атниимигрантската партия Северна лига, която не се интересувала от проблемите на италианския юг.

Лидерът на новото движение "Бъдеще и свобода" подчерта, че в Италия се усеща носталгия по една по-различна, чиста и водена в името на ценностите и идеалите политика и се зарече неговата политическа формация да работи именно в тази насока.

Той все пак даде да се разбере, че при определени условия ще подкрепи ново правителство, оглавявано от сегашния премиер. Сред условията му са да бъде приета програма за подпомагане на изостаналата южна част на страната и да бъде намалена безработицата, както и да бъде гласуван нов избирателен закон. Сегашният закон според него е срам за Италия.

Фини предупреди Берлускони, че ако не приеме неговите условия, четиримата членове на правителството от партията му ще подадат оставка.

Италианският премиер засега не възнамерява да подава оставка, заявиха източници от обкръжението на Берлускони.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?