Нарастващо напрежение в Каталуния заради сепаратистките жълти панделки

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив
Завързана на панделка жълта найлонова лента се превърна в най-голямото оръжие на каталунските сепаратисти в борбата им с онези, които искат да защитят целостта на Испания.
 
Всяка вечер малки групи каталунски сепаратисти се събират, за да връзват жълтите панделки върху пейки, улични стълбове и кофи за боклук, или да рисуват техни изображения върху тротоарите в Барселона и стотици съседни градове и села.
 
За активистката Силвия Пла и нейните съмишленици жълтата панделка е символ на протест срещу задържането на деветима видни сепаратистки лидери, които очакват съдебен процес по обвинения, включително за бунт, заради ролята им в незаконен референдум и неуспешно обявяване на независимост миналата година.
 
Борбата за освобождаване от затвора на лидерите, много от които бяха членове на предишното каталунско правителство, стана водеща кауза за сепаратистите, след като техният опит за отцепване се провали, тъй като не получи международна подкрепа.
 
Пла, 56-годишна илюстраторка на детски книги, която живее в град Кардедеу, каза пред Асошиейтед прес, че връзва панделките, за да покаже, че "ние никога няма да приемем" сепаратистките лидери да останат зад решетките.
 
Но окичените с жълти найлонови ленти градски площади, мостове и улици породиха контрадвижение, произлизащо от другата половина от 7,5 милиона жители на Каталуния - онези, които искат да запазят вековните връзки с останалата част от Испания.
 
Жозе Касадо е говорител за неформалната мрежа на самообявилите се "почистващи бригади". Те са доброволци, които се събират няколко пъти месечно, за да изчистят кварталите си и да премахнат колкото се може повече жълти ленти от обществени места. Те използват макетни ножове и градинарски ножици, за да срежат лентите, но имат правило да не докосват просепаратистките знамена и плакати, които висят от балконите на частни домове.
 
"Това, което те наричат използване на обществено пространство в името на "политическите затворници", за нас е точно обратното", каза пред Асошиейтед прес 38-годишният треньор по бокс Касадо от крайбрежния град Матаро и допълни: "Тези хора навредиха на Каталуния и се опитаха да извършат преврат. Те подкрепят хора, които накараха членове на семейства да враждуват помежду си".
 
"Чистачите" вършат работата си през нощта, облечени в бял защитен костюм, покриващ цялото тяло, закривайки лицата си със санитарни маски и защитни очила - отчасти, за да скрият самоличността си, и отчасти, за да внушат послание.
 
"В момента, в който (сепаратистките активисти) разберат кой си, бележат вратата на дома ти, заливат колата ти с боя и разпространяват личната ти информация в социалните медии", твърди Касадо.
 
Разделени от идеологията, двете страни обаче си приличат. И двете групи възникнаха през последната година на местно ниво, стимулирани от социалните мрежи и мобилните телефонни услуги.
 
Те също така споделят дълбоко усещане за обида - сепаратистите се чувстват репресирани от централното правителство и съдилища, а юнионистите се чувстват демонизирани от регионалните каталунски власти.
 
Почистващите бригади твърдят, че запълват празнина, оставена от каталунските власти, които са позволили на привържениците на отцепването да превърнат общото пространство в трибуна на идеите си.
 
Като мнозина от сепаратистите регионалният каталунски премиер Ким Тора винаги носи жълта панделка, в неговия случай закачена на ревера на тъмния костюм. Големи жълти панделки са окачени по фасадите на сградите на каталунското правителство и на кметството на Барселона, които се намират една срещу друга в центъра на регионалната столица, а общинските служби за почиставне на улиците често не премахват лентите от обществените имоти.
 
"Не би трябвало ние да вършим тази работа, защото това е задължение на други", каза Касадо и добави: "Човек губи часове от съня си, от времето със своето семейство. Не е честно. Едната страна е фаворизирана".
 
Засега случайните срещи между противниците се свеждат най-много до разгорещени спорове и размяна на устни обиди. Но трима души бяха ранени в сблъсък през май в крайбрежния град Канет де Мар, когато групата на Касадо се опитала да премахне няколко жълти кръстове, които просепаратистки активисти забили на плажа. И двете страни обвиниха другата за спречкването.
 
Миналия месец жена подаде жалба в полицията, твърдейки, че е била ударена от мъж, разгневен от това, че е премахвала жълти ленти в Барселона.
 
В открито писмо, публикувано във в."Периодико" миналия месец Тора нарече групите, свалящи лентите, "агресивни фашисти" и каза, че регионалната каталунска полиция трябва да "попречи на тези маскирани, агресивни и нетолерантни индивиди да вярват, че могат да действат безнаказано".
 
Позовавайки се на тези изказвания на Тора и други доказателства, испанската държавна прокуратура започна разследване за предполагаемото идентифициране от каталунската полиция на лицата, които са сваляли ленти.
 
По думите на главния прокурор Хосе Мария Сегара, според нейните колеги и поставянето, и свалянето на панделките е защитено от правото на свобода на изразяване.
 
Очаква се това тлеещо напрежение да се разпали още повече.
 
Водещи десноцентристки политици наскоро се включиха в отстраняването на лентите, обвинявайки испанското социалистическо правителство в мекушавост спрямо сепаратистите.
 
Тора, който, преди да стане депутат, публикуваше злъчни антииспански коментари, определяни от критиците му като ксенофобски, призова сепаратистите да се активизират през идващите седмици, за да отбележат годишнината от неуспешния опит за отцепване миналия октомври и да се подготвят за вероятните масови протести, когато задържаните в затвора лидери бъдат изправени пред съда.
 
Междувременно испанският премиер Педро Санчес, който наследи кризата с Каталуния от консервативния си предшественик, се опитва да успокои напрежението, като се срещне с Тора през октомври, след първоначалната им среща през юли.
 
"Знаем, че тази есен ще бъде гореща", каза Пла и допълни: "Съдебните процеси ще накарат хората отново да излязат на улицата и да продължат борбата".
 
 
По БТА. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа