Нарастват случаите на африканска чума при свинете

Нарастват случаите на африканска чума при свинете

Огнище на африканска чума при домашни свине е открито за пръв път в област Търговище, установени са и нови случаи при диви прасета в областите Враца, Русе и Търговище, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в сряда. С това констатираните от началото на 2019 г. досега огнища на болестта при домашните прасета вече са 16, а 20 са случаите на заразени диви прасета в страната ни. Междувременно в Русенска област започна избиването на свинете в заразените села.

Новото огнище е в търговищкия квартал "Въбел“, където в заден двор били отглеждани 12 нерегистрирани прасета. Поредните случаи на диви прасета са в ловното стопанство "Черни Лом“, град Попово, област Търговище, в землището на русенското село Горно Абланово, във Врачанско са намерени три мъртви диви прасета в землището на ДУ "Дъбник“.

Предприети са мерки за неразпространение на заразата и в рестриктивните зони няма засегнати индустриални ферми.

Досега са умъртвени 375 домашни свине за решаване на проблема.

Хуманно убиване на прасета бе предприето в сряда сутринта и в регистрираните преди ден две огнища в Русенско - в селата Пет кладенци и Ценово. Като превенция ще бъдат взети кръвни проби от домашните прасета в селищата в 10-километровите зони за контрол около двете огнища. Там влизат градовете Бяла и Борово, както и 14 села - Бистренци, Стърмен, Дряновец, Копривец, Брестовица, Волово, Батишница, Баниска, Бъзовец, Пиперково, Белцов, Новград, Джюлюница и Беляново. В тези райони има и три свинеферми, в които се отглеждат общо 2250 животни.

Заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов заяви, че е забранена търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриалните свиневъдни стопанства и ферми "тип А", намиращи се извън създадените зони за контрол.

Въпреки това около 22,30 часа снощи полицаи са засекли мъж от село Долна Студена с микробус, чрез който опитал да изведе две свине от стопанството си. Нарушителят ще бъде санкциониран.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?