Нарастват случаите на африканска чума при свинете

Нарастват случаите на африканска чума при свинете

Огнище на африканска чума при домашни свине е открито за пръв път в област Търговище, установени са и нови случаи при диви прасета в областите Враца, Русе и Търговище, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в сряда. С това констатираните от началото на 2019 г. досега огнища на болестта при домашните прасета вече са 16, а 20 са случаите на заразени диви прасета в страната ни. Междувременно в Русенска област започна избиването на свинете в заразените села.

Новото огнище е в търговищкия квартал "Въбел“, където в заден двор били отглеждани 12 нерегистрирани прасета. Поредните случаи на диви прасета са в ловното стопанство "Черни Лом“, град Попово, област Търговище, в землището на русенското село Горно Абланово, във Врачанско са намерени три мъртви диви прасета в землището на ДУ "Дъбник“.

Предприети са мерки за неразпространение на заразата и в рестриктивните зони няма засегнати индустриални ферми.

Досега са умъртвени 375 домашни свине за решаване на проблема.

Хуманно убиване на прасета бе предприето в сряда сутринта и в регистрираните преди ден две огнища в Русенско - в селата Пет кладенци и Ценово. Като превенция ще бъдат взети кръвни проби от домашните прасета в селищата в 10-километровите зони за контрол около двете огнища. Там влизат градовете Бяла и Борово, както и 14 села - Бистренци, Стърмен, Дряновец, Копривец, Брестовица, Волово, Батишница, Баниска, Бъзовец, Пиперково, Белцов, Новград, Джюлюница и Беляново. В тези райони има и три свинеферми, в които се отглеждат общо 2250 животни.

Заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов заяви, че е забранена търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриалните свиневъдни стопанства и ферми "тип А", намиращи се извън създадените зони за контрол.

Въпреки това около 22,30 часа снощи полицаи са засекли мъж от село Долна Студена с микробус, чрез който опитал да изведе две свине от стопанството си. Нарушителят ще бъде санкциониран.

Споделяне

Още по темата

Още от България