Нарастват убедените българи, че коронавирусът е изкуствено създаден

Нарастват убедените българи, че коронавирусът е изкуствено създаден

С нарастването на заразените с коронавирус се увеличават и българите, които смятат, че Covid-19 е изкуствено създаден, сочат данни на социологическата агенция "Тренд", обявени във вторник. Според проучването, извършено през ноември сред 1000 пълнолетни граждани, 52 на сто от запитаните са на това мнение, докато през юни 2020 г. така са мислели 43 процента от анкетираните.

Запазва се процентът на българите – 40 на сто, които са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята.

Леко нарастват – от 43 на сто през юни на 45 процента сега, смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. Все пак те са леко намалели спрямо първото проучване през април, когато това становище са изказвали 46% от запитаните.

На фона на нарастващите през последните дни информации за създаването на ваксини срещу вируса с висока ефективност, които чакат разрешение, за да може да започне поставянето им, 25 процента от българите споделят мнението, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да печелят повече. През месец април съгласните с това са били 39%.

Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта обаче намалява делът на хората, които са съгласни с това твърдение.

935 хил. българи (17%) смятат, че коронавирусът не съществува и че това е световна измама. Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо месец юни, когато делът е 23%. Естествено се е повишил делът на несъгласните през ноември – 65% спрямо 56% през юни.

Това се дължи в голяма степен на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и фактът, че в по-голяма степен хората познават вече човек, който е болен или е бил болен, отбелязват от "Тренд".

Намаляват българите, които споделят конспирацията, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През юни месец всеки пети (22%) българин е бил съгласен с това твърдение. Сега така мислят 16% от анкетираните.

Друга конспиративна теория, тествана отново през ноември, е за твърдението, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 14% са съгласни с това твърдение, а през юни делът е бил 21%.

53% от българите не са съгласни, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Над половин милион българи (10%) обаче са съгласни с това твърдение. Делът на съгласните през юни месец е бил 12%, сочи още новото изследване.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?